080823, Fotboll, Premier League, Anfield: Football - Liverpool v Middlesbrough - Barclays Premier League - Anfield - 08/09 , 23/8/08 General View of Anfield - Liverpool Stadium Mandatory Credit: Action Images / Keith Williams NO ONLINE/INTERNET USE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE +44 (0) 207 864 9000. © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY

Anfield, Liverpool, England

Klubb: Liverpool

Kapacitet 54.074

Invigd 1884

Arkitekt Archibald Leitch

Kapacitet 54.074

Publikrekord 61.905 Liverpool – Wolverhampton 2 februari 1952

Den mytomspunne Liverpooltränaren Bill Shankly var en mästare på vassa citat. Shankly hade givetvis ett favoritcitat om klubbens arena: ”Anfield är mer än en fotbollsarena, det är helig mark” ska Shankly ha sagt.

I den internationella toppfotbollen börjar Anfield bli ett unikum. Liverpool är ett av få superlag i de stora ligorna som fortfarande är kvar i en arena av den gamla skolan. Arenan vid Anfield Road i nordöstra Liverpool hade som första hyresgäst den blivande ärkerivalen Everton Football Club. Anfield hade byggts 1884 av John Orrell. När Everton 1891 blivit ligavinnare försökte den nye ägaren John Houlding att dubbla hyran till 250 pund om året. Det här var en hyra som Everton hade råd med. Men klubbens ledning retade sig på att bryggaren och politikern Houlding försökte sko sig på deras nyvunna status. De sa därför blankt nej och byggde istället vid Goodison Park på andra sidan Stanley Park.

Kvar stod Houlding utan hyresgäst till en anläggning med plats för 16.000. Med hjälp av skotska gästarbetare i stadens enorma hamn, då världens största, startade Orrell då Liverpool Football Club.  Liverpool FC spelade sin första match på Anfield mot Rotherham 1892. Klädda i blått och vitt vann Liverpool med 7-1. Bara 1.000 åskådare fanns på plats. En vecka senare, i den första matchen i den lokala ligan, kom bara några hundra.

Men Houlding gav inte upp. När Liverpool 1901 första gången vann ligan hade man hunnit ifatt Everton i publikintresse, och var därmed en av Englands populäraste.

1906 var året när dagens Anfield började formas. Arenan var redan imponerande, den tog 25.000 åskådare. Men med ankomsten av mannen som skapade fotbollsarenan som vi känner den, skotten och arkitekten Archibald Leitch, började Liverpool bygga en arena som när den stod klar blev en förebild för fotbollsanläggningar i hela Europa.

Det som klubben var mest stolt över vid nyöppnandet år 1906 var den nya huvudläktaren i betong och stål, The Main Stand, en läktare som faktiskt ännu idag delvis finns kvar. Men det som blev världsberömt var den ena kortsidesläktaren. Ett slag vid ett sydafrikanskt berg under Boerkriget hade redan några år tidigare gett namn, Spion Kop, åt en läktare på Woolwich Arsenals arena i London. Men när den nya imponerande klackläktaren på Anfield i Liverpool 1906 fick samma smeknamn spred sig begreppet över hela Europa.

Som mest hade The Kop med sina 130 trappsteg plats för 30.000.  1994 gick arenan genom den mest dramatiska förändringen sedan nyinvigningen 1906. Efter 88 år revs ”The Kop”. Efter två läktarkatastrofer, först på Heyselstadion i Bryssel, och sedan på Hillsborough i Sheffield – båda med Liverpools egna fans i dystra huvudroller – hade ståplats förbjudits i högsta ligan. 1994 ersattes The Kop av en ny sittplatstribun med samma namn.

Dagens Anfield är inte samma häxgryta som under åren med det ursprungliga The Kop. Men detta händer ändå med jämna mellanrum även idag på Anfield. Varje fotbollsälskare bör åtminstone en gång ha upplevt detta. Vid toppmatcher i ligan eller Champions League är stämningen elektrisk. När Liverpoolsupportrarna innan sådana matcher sjunger sången ”You’ll Never Walk Alone” måste man vara ovanligt hårdhudad – och troligen Manchester United-supporter – för att inte ryckas med.

Det har funnits långt gångna planer på en ny arena på annan plats i Liverpool. Men 2014 bestämdes att man skulle bli kvar på klassisk mark. Istället har påbörjats en utbyggnad som ökat kapaciteten med 10.000 och när den är kvar ska ge plats för 59.000.