Arena Olympia park Berlin

Olympiastadion i Berlin är en mäktig arkitektonisk upplevelse. Men den är långtifrån perfekt för fotboll. Nu ser det ut som att Hertha Berlin bygger sin egen arena, bara en utspark från arenan där Sverige mötte Paraguay i VM 2006.

Vi som älskar Bundesliga nämner ofta arenorna och publiken som huvudskäl. Tysk ligafotboll har varit stark, med Bayern i världstopp, men i kategorin publiktryck och arenaupplevelser är ligan definitivt i topp.

Med ett undantag, Berlin. Det är lätt att resa till ligafotboll i Berlin och staden är en av Europas trevligaste. Men något som är en fördel för den tillfällige besökaren, det är sällan mer än halvfullt på Olympiastadion, är givetvis en nackdel för arenans hyresgäst Hertha. Medan ligan som helt säljer 95 % av biljetterna landar Hertha bara på 64 %. Stadion är ett statligt kulturminne och hyser dessutom friidrott. Den får därför inte byggas om hursomhelst.   

Nu är det nästintill spikat att klubben därför bygger eget. Arkitektfirman Albert Speer + Partner hade studerat 50 möjliga placeringar i och omkring huvudstaden innan den ny bestämt sig för två alternativ. Dels I Brandenburg Park I Ludwigsfelde, en mil söder om Berlin och 18 minuter med tåg från Potsdamer Platz. Men det mesta talar nu för att man siktar in sig på en yta bara några hundra meter från Olympiastadion. Där skisseras nu en arena med en kapacitet på 55.137 åskådare i Bundesliga. Det betyder, precis som i de flesta andra arenorna i ligan, att vissa läktare är ståplats. De ansvariga i Hertha säger att man planerar att skapa en ännu mer intim och ”tät” arena än i jämförbara arenor. På Olympiastadion är det 40 meter från nedersta läktarraden till sidlinjerna. På den nya arenan blir det åtta till tio meter. För att allt ska bli rätt har man involverat supportrar i utformningen av den östra klackläktaren och vid valet av färger och material.

Planen är att ha en ny arena klar när kontraktet med staden Berlin för Olympiastadion löper ut 2025. Hertha har redan annonserat ut ett invigningsdatum, 25/7 2025.

Största arenor i Bundesliga om Hertha bygger:

Signal Iduna Park 81,359 Dortmund

Allianz-Arena 75,000 München

Arena AufSchalke/Veltins-Arena 62,271 Gelsenkirchen

Mercedes-Benz-Arena 60,469 Stuttgart

Volksparkstadion 57,030 Hamburg

Hertha 55,137 Berlin