Tottenhams supportrar får fortsätta vänta på ersättaren till White Hart Lane – Tottenham Hotspur Stadium. I bästa fall blir det matcher i mars. Och det är inte första gången Hotspurs har arenaproblem. 

Enligt engelska medier blir Tottenham Hotspurs nya arena inte helt färdig innan slutet på denna säsong. Åtminstone fyra matcher till kommer att spelas på Wembley, inklusive mötet med Borussia Dortmund i Champions League 13 februari. 

Men trots att allt inte kommer vara fix färdigt vill klubben ändå hinna flytta hem till nordöstra London innan säsongsslutet. Den match man siktar in sig som premiär är derbyt mot Crystal Palace 16 mars. 

Ursprungligen var planen att inviga med säsongsstarten mot Liverpool 15 september i höstas. Sådant som krånglat inkluderar problem med datasystemet som styr belysningen och försenat arbete med elektriciteten. 

Först i januari i år kunde klubben för första gången bjuda in sponsorer och supportrar för att beskåda sitt nya underverk, med plats för 62 062 åskådare. Arenan blir den största klubbägda arenan i London och ska även husera NFL-football. 

Gamla White Hart Lane byggdes 1899 och hade innan den revs 2017 plats för 36 284. Arenans publikrekord sattes därför långt tidigare, i en FA-cupmatch mot Sunderland 5 mars 1938, när 75 038 trängde ihop sig på ”The Lane”. 

När nya Tottenham Hotspur Stadium invigs är det alltså efter en hel del problem. Men problem av det slaget i Londonstadsdelen N17 har inträffat förr. 1988 misslyckades klubben med att presentera en spelduglig arena till säsongspremiären. 

Efter ombyggnad av arenan, igångsatta i juni, visade det sig när premiären den 27 augusti närmade sig att det skulle bli problem att hinna. 

Dagen före match gick klubbens ordförande Irvin Sinclair ändå hem från jobbet med beskedet att det skulle lyckas. 

Morgonen därpå kom nya bud. Man hade inte hunnit städa undan efter bygget. Sex timmar innan match fick Coventry City, redan på väg mot London, beskedet att matchen ställts in, säkerheten för publiken kunde inte garanteras. 

Beskedet blev en chock inte bara för Tottenhams fans och för Coventry. Även i själva laget blev det en rejäl antiklimax sedan manager Terry Venables bland annat köpt Paul Gascoigne. 

Coventrys ordförande John Poyton höll inte inne på cynismen:

”De förmodas vara en av de fem superklubbarna men det tycks som om de inte kan hålla reda på sin verksamhet.”

Läget blev inte bättre när Tottenham dömdes till att straffas med att tappa två poäng. Beslutet fattades 17 oktober. I det läget hade klubben bara vunnit en match och skulle om straffet stod sig ramla ner på nedflyttningsplats. Klubben var helt klart skakad´, man förlorade fyra matcher i följd efter de första beslutet.

Till sist, i november, kom dock beskedet att man slapp undan med 15 000 pund i böter. Till sist kom Tottenham sexa, två poäng före, just det, Coventry.