Fotbollsdrömmar
Fotboll på vykort var en mycket udda företeelse i Sverige innan det första världskriget. Vi hade inte ens en ordentlig allsvenska och
det fanns få idrottsarenor som var tillräckliga sevärdheter för att ens övervägas få plats på de första kommersiella vykorten. Det lilla som förekom var brevkort på exempelvis Idrottsparken i Stockholm, föregångaren till Stockholms Stadion.
I Storbritannien var man tidigare ute. Där blev vykort föreställande fotbollsspelare och senare lag populära redan i slutet av 1890-talet. När det brittiska postverket 1894 tillät kommersiella vykort att skickas med post började en explosion av intresse som första gången kulmin- erade runt 1900. Då kom det varje år tusentals vykort med alla slags fotbollsmotiv: spelare och lag från alla landsdelar och divisioner, men också allt fler vykort med idrottsarenor. Man samlade spelare på samlarbilder, men ville man sända en fotbollshälsning hem blev det via vykort.
Allt sammanföll med att den skotske arkitekten Archibald Leitch 1899 fick i uppdrag att rita Rangers nya arena Ibrox Park. Under de kommande 30 åren ritade Leitch några av de mest tidstypiska fotbollsarenorna på de brittiska öarna. Dessa, och andra arkitekters verk, blev snabbt populära motiv på vykort.
Alla svenska städer med självaktning såg sedan till att det fanns vykort, ofta svartvita, föreställande sina stolta idrottsplatser. Själv har jag ett tiotal kort föreställande Idrottsparken i Sundsvall, långt innan GIF Sundsvall blev allsvenska 1965 fanns det uppenbarligen intresse i att skicka kort med klubbens hemmaplan och dess lilla fågelholk till huvudläktare. Det stora genombrottet för svenska fotbollsarenor på vykort i fyrfärg kom sedan vid VM på hemmaplan 1958. Då gjorde man inte bara kort med de olika VM-arenorna utan också varianter med collage av samtliga eller mer eller mindre lyckade grafiska versioner.
Antonio S de Oliveira, Guarulhos Brasilien
I dag är det troligen få fotbollsarenor med den mest rudimentära läktare som inte hamnat på vykort. När vi jobbat med att sammanställa den här butiken har vi stött på bokstavligen dussintals olika kort på världskända arenor som OS-stadion i Berlin eller Nou Camp i Barce- lona. Men också åtskilliga varianter på kort föreställande idrottsplatser i tyska eller brasilianska småhålor. Finns det en idrottsplats i byn förtjänar den ett vykort, tycks man anse.
Fenomenet groundhopping, att ”samla” på arenor genom att besöka dem, är en ofta uppmärksammad form av fotbollsnörderi. Men uppenbarligen är vi även åtskilliga som i hemmets stillhet nöjer oss med att njuta fotbollens katedraler som bilder på vykort.