barcelona sportnörd

Sportnörd rankar resorna som kombinerar toppfotboll med plager och paraplydrinkar.

Från myllrande La Rambla i centrala Barcelona kan man om man är lagd för sådant promenera rakt västerut till fotbollstemplet Nou Camp på mindre än en timme. Men på en tredjedel av den tiden når man om man istället går söderut även Medelhavsstränderna i stadsdelen Barceloneta.

Barcelona är himlen för den som inte bara vill se toppfotboll utan även önskar sig bad på dagtid och valfria typer av nöjesliv vid havet på kvällen. I stan finns även Espanyol, med arenan smidigt belägen nära stans flygplats, och den som vill ta en överkurs har även alternativet Girona bara en timme bort.

I ”Beachboll Topp 10” väljer Sportnörd våra tio favoriter av resmål i Europa där det går att kombinera toppfotboll med sandplager och paraplydrinkar. Ett grundkrav är att staden i sig har toppfotboll. Men i något fall väger det in att det som alternativ går att hitta gästande storklubbar.

I Spanien har det tidvis varit svårt att välja bland godbitarna. Med Malaga i La Liga fanns inklusive Estadio Rosaleda en perfekt utgångspunkt för antingen matcher på plats eller utflykter till rimligt närbelägna Sevilla eller för den delen andalusiska städer som med jämna mellanrum bjuder på La Liga, som Granada eller Cadiz. I Spanien fanns också Mallorca och Kanarieöarna med klubbar i högsta divisionen. I dag handlar det om Barcelona och möjligen Valencia. Om man inte räknar in Baskien, som trots allt har strålande stränder både i Bilbao och San Sebastian.

Men trots frågetecknen: Spanien har ettan på listan och den känns ganska given, vi har redan varit inne på den.

1. Barcelona

Till Barcelona åker man för att strosa La Rambla, äta tapas, svettas i ljuva barer, njuta Gaudis verk – eller för att se ett av världens bästa klubblag på Camp Nou. Med T-bana tar det bara en kvart från centrala platsen Catalunya till Los Corts och vidare till FC Barcelonas jättelika hemmaarena. Oftast är det inga problem att få tag på biljetter på plats. Ett alternativ är Espanyol vars nya arena Estadi Cornella-El Prat redan i namnet skvallrar om att den ligger nära stadens internationella flygplats. För den mer äventyrlige går det även att välja uppstickaren Girona, det tar bara en timme till staden som även den har en flygplats med tidvis svenska linjer (Ryanair har däremot lämnat Girona).

Men Barcelona har också något annat att erbjuda, det som tar staden till förstaplatsen. Här finns också lysande stränder bara 20 minuter från myllret i gamla stan. I stadsdelen Barceloneta och vidare mot nordost radar de upp sig under en mil eller mer. Vill man ha mer lugn och ro är det bara två mil söderut med pendeltåg till sömniga Castelldefels med fem kilometer stränder.

2. Lissabon

Benfica och Sporting är sällan i absolut europeisk toppklass. Däremot så prenumererar de på platser i toppen av Primeira Liga och spelar därför alltid i Champions League och är dessutom två av de bästa plantskolorna i världen. Lägg till det att båda har arenor av absolut toppklass, i Estadio Da Luz respektive Estadio Jose Alvalade, och fascinerande Lissabon är en toppstad även för fotbollssemester. Som bonus finns Belenenses i förstaden Belem vid Tejofloden.

Badar gör man i Estoril eller Cascais, i sig attraktiva städer, längs kusten en knapp timme väster om Lissabon. Eller så väljer man den närmaste badorten från Lissabon sett, Carcavelos som bara ligger 20 minuter från centrala staden med pendeltåg.

3. Nice

Med sina många flyglinjer från Sverige är Nice ett grymt alternativ. Stränderna finns helt centralt längs hela Promenade de la Croisette, den eleganta strandpromenaden. Det är dessutom inte långt till några av världens mest berömda badorter längs franska rivieran. Det är inte heller långt till Monaco med ett eget topplag (och i viss mån bad).

Nice eget lag OGC Nice har inte vunnit ligan sedan 1959 och cupen senast 1997. Men det är en klubb som ständigt lockar kända spelare, just nu exempelvis den lätt famöse italienaren Mario Balotelli och brassen Dante, som även är lagkapten. Nice spelar på Allianz Arena som ligger en bit norr om central staden, i stadsdelen Saint-Isidore vid floden Var. Det är inte promenadavstånd men går lätt att nå med buss eller taxi.

4. Rom

Roma, Lazio, Robin Olsen, gigantiska Stadio Olimpico. Några av Europas bästa restauranger i en av världens mest lockande historiska städer. Så långt borde Rom vara en självklarhet på varje ambitiös fotbollsresenärs bucketlist. Men den som dessutom vill lägga bad till önskelistan kanske inte associerar det till just Rom. Vilket faktiskt är ett misstag. Bara en timme med pendeltåg ut mot kusten finns Ostia med vidsträckta stränder. Det går alldeles utmärkt att bo där ute och sedan turistpendla in till centrala Rom. Ännu bättre blir det upplägget när Romas planerade nya arena Arena Stadio della Roma finns på plats, den kommer att finnas i Tor Di Valle just på linjen mot Ostia.

5. Aten

För de flesta är Aten en stad för historia eller nattliv. Om man inte bara mellanlandar på vägen till Cykladerna och då i princip bara ser hamnstaden Pireus. Men Aten kan även vara en topplats för kombinationen fotboll och bad. I det fallet är det snarast fotbollen som kan vara ett frågetecken. Tidigare ständigt hårdsatsande Olympiakos, där åtskilliga globala stjärnor passerat på Karaiskasisstadion, har varit i en svacka topplag. De senare årens topplag AEK har inte riktigt matchat i den internationella ambitionen. De senare har dessutom inte en arena av internationell klass. Men eftersom någon av Atenklubbarna nästan alltid finns i Champions League eller Europa League – även Panathinaikos – är oddsen goda för att gästerna ska vara namnkunniga.

Badalternativen finns 13 kilometer söder med om centrala Aten på Atens riviera med Glyfada som centralpunkt. Men det går även att ta någon av de närmaste öarna. Egina är bara 40 minuter från Pireus hamn med svävarbåt. Det finns tre hamnar att söka sig från: Pireus, Rafina och längst bort (60 kilometer) Lavrio.   

6. Marseille

I Marseille är två svenskar för evigt inskrivna i fotbollens historieböcker: Roger Magnusson och Gunnar ”Säffle” Andersson (kultspelare och skyttekung på 1950-talet). Däremot så har den myllrande smått exotiska staden på västra rivieran sällan varit ett självklart mål för fotbollsresenärer. Bland annat av det enkla skälet att det inte gått att resa med direktflyg. Det går numera och magneten Stade Velodrome, en av världens mest mytomspunna arenor, behöver knappast presenteras. Däremot är det kanske några som inte vet att även Marseille har stränder mitt i stan, som Pointe Rouge.

7. Valencia

Det finns inga svenska direktlinjer till Valencia. Det är det stora minuset med en stad som annars kunde ha varit på medaljplats i denna ranking. Valencia är som Barcelona fast lite mindre, och har allt vad en spansk storstad ska erbjuda. Dessutom är det en kort tur med spårvagn, eller lång promenad till sandstränder som tål de flesta jämförelser.

Men bäst av allt: Estadio De Mestalla, lämpligt nog belägen på Avenida Suecia, ”svenskavenyn”, är en fotbollsarena av det slag som en gång låg bakom klyschan ”som en häxkittel”. De 49 000 som går in finns bland annat på en läktare, den norra som brukar kallas världens brantaste. Valencia inledde 2007 arbetet med en ersättare, Nou Mestalla, som skulle ta in 61 000. Men klubben drabbades av en svår ekonomisk kris och arbetet har aldrig slutförts.

I Valencia finns även Levante UD, lite av en jojo-klubb som just nu finns i La Liga, den håller till på Estadi Del Llevant som tar in 26 000. Levante hade förra året ett genomsnitt på 17 000 och man kan räkna med att det finns biljetter även mot toppklubbarna.   

8. Madeira

Det räcker egentligen att säga Cristiano Ronaldo. Madeiras mest kända export har till och med gett namn till öns flygplats. I Primeira Liga finns två klubbar, Nacional och Maritimo, som i o f s sällan spelar i Europa men som tre gånger per år gästas av Benfica, Sporting respektive Porto. Maritimos arena har en kapacitet på 10 000 medan Nacionals bara tar in 5 200 och det är nödvändigt att kolla biljettläget när de nämnda klubbarna kommer inflygande.

Madeira har inga plager men helt rimliga stränder i t ex Praia Formosa väster om Funchal.

9. Limassol, Larnaca

Ja, Cypern kommer med här, trots att vare sig Cypern eller Cyperns klubbar finns med i den europeiska hetluften. Magneten här är gästande storklubbar. AEL Larnaca och Apollon Limassol, båda i heta svenska chartermål, syns regelbundet i Europa League och ingen av dem visar upp publikintresse som gör att man bör skrämmas från att åka och spontantitta. Intresset är större kring storklubben APOEL i huvudstaden Nicosia, dit är det inte heller någon längre sträcka.

Bad- och nöjesmöjligheterna behöver Spornörd knappast gå in på när vi talar om Cypern.

10. Turkiet

På plats 10 fuskar vi med en kombinerad Turkiet. I Istanbul, där storklubbarna och det sanslösa publiktrycket finns, är det några timmar till bra bad och Bosporen kan dessutom vara lite kylig. Bästa täta kombinationen av toppfotboll och beachliv finns istället i Antalya och Alanya på den turkiska rivieran. När Galatasaray och de andra Istanbulgiganterna kommer på plats är det fullsatt hos såväl Antalyaspor som Alanyaspor. Det har däremot varit mycket magert med internationell fotboll i kuststäderna. Antalyaspor, som vann ligan två gånger på 1980-talet, spelade europeiskt senast 2001 i dåvarande Uefacupen, man förlorade då totalt med 8-0 mot Werder Bremen.

De flesta stora svenska resebolagen flyger till rivieran och ett par till Istanbul. Till Istanbul går det dessutom att åka reguljärt.

Bubblare: Genoa, Kreta (OFI Kreta), Split, Cagliari, Bilbao, San Sebastian, Thessaloniki.