vad folk äter på Europas fotbollsmatcher

Vad äter Europa I halvlek?

Drygt 90 minuter match skapar hunger. Även bokstavligen. Sportnörd summerar vad Europas fotbollsfans äter i halvlek – och i många fall idisslar även under match.

Med nya tider, lyxigare arenor och högre priser – i de flesta ligor – finns numera ett brett urval av mat även i samband med matcher. Men oftast begränsas det mer spännande urval till de finare sektionerna. Vi i klackar och på de mer rudimentära sittplatserna är oftast hänvisade till det som alltid gällt, möjligen lite snyggare presenterat.

Grovt generaliserat har Europa två regioner i ätvanor: korvbältet, som Sverige tillhör, och fröbältet, främst syd-Europa. Mellan det trängs avvikelser som de brittiska ligornas pajer och de pommes frites och frikadeller som dominerar i t ex Benelux. I många ligor i södra Europa tar man även med sig sina hemgjorda eller på stan-köpta-mackor.

Mums eller ej, here we go:

Albanien: Qebab (kebab) eller qofte (köttbullar).

Belgien: Pommes frites med majonäs, frites mayonnaise.

Danmark: Pölse, korv, gärna två i taget.

England: Beef tea, bovril, köttextrakt I hett vatten. Och så pajer, alla sorters pajer. 

Finland: Korv, i synnerhet “nakkimuki”, d v s korv i kopp. 

Frankrike: Även här stora skillnader, en favorit hos Sportnörd är plättar med fyllning av t ex fläsk, galette-saucisse, I nordväst.

Grekland: “vromiko”, bröd fyllt med kebabkött eller korv, fries med majonäs. 

Israel: Solrosfrön.

Italien: Det varierar rejält i det långsträckta landet, men olika former av sandwich dominerar, t ex med salsiccia eller panino con porchetta i Rom.

Kroatien: Koštice och kikiriki, solrosfrön eller jordnötter.

Malta: Sandwich. 

Nederländerna: frikandellen kroketten, en regional korvspecialitet.

Irland: Beef tea, hamburgare.

Nordirland: Burgare, beef tea. 

Norge: Korv med bröd. 

Polen: Ett korvland med en stark minoritet som väljer solfrosfrö. 

Portugal: Bifanas, sandwich med grillad fläsk med en dressing av vin, vitlök, paprika, peppar. 

Rumänien: Solfrosfrön. 

Ryssland: Solrosfrön (semechki), pistagenötter, korv är på uppgång liksom burgare. 

Skottland: Beef tea och köttpaj.

Schweiz: Öl och korv.

Spanien: Solfrosfrön, pipas, dominerar stort. Skal överallt. Men många tar med en bocadillo i folie, d v s vad vi skulle kalla en baguett med fyllning. 

Tjeckien: Klobasakorv. 

Turkiet: Köfte ekmek, köttbullsmacka ungefär, med ayran, en salt youghurtdrink. 

Tyskland: Stort land med manga varianter. Klassikern är currykorv, i Berlin finns t o m ett musem för currywurst i samarbete med Herta Berlin. Fischbrötchen, fisk i bröd, är stort på många håll.

Ukraina: Solrosfrö.

Wales: Te och köttpaj.

Österrike: Schnitzelburgare med ostkorv på andra plats.

Fotnot: Rubriken är lånad från podden Fotbollssmak med David Mortimer Hawkins och Riki Simic. I podden pratas bland annat om vad som äts vid fotboll, och även hemma i soffan.