190323 Alexander Isak of Sweden during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Romania on March 23, 2019 in Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Alexander Isaks genombrott i Willem II är ett av de mest makalösa i svensk fotboll. Efter några säsonger i Borussias frysbox förbyttes allt i 10 mål på 10 matcher.

Men det finns andra som gjort liknande genombrott. Faktum är också att svensk proffsexport en gång i tiden började med något snarlikt. Det sägs att Gunnar Nordahl i pausen av sin debut för Milan 1949 tänkte att han inte höll måttet, att han borde flytta hem igen och bli brandman. Oavsett sanningshalten i detta gick Nordahl sedan in för andra halvlek och inledde sin sanslösa era på San Siro. Alexander Isak har hittills gjort något motsvarande i den nederländska staden Tilburg.

10 svenska dundersuccéer:

Henrik Larsson, Celtic

Henrik Larssons proffsstart i Feyenoord var ojämn och frustrerande. Han fick inte spela alls, på fel positioner eller byttes ut efter en timme även om han spelat bra. När han tjatat sig till en försäljning till Celtic inledde det knappast bättre. I debuten gjorde han ett felpass och orsakade ett matchavgörande baklängesmål. Senare gjorde han självmål i en cupfinal. Men viktigare: parallellt etablerade han sig som klubbens målskytt nummer ett, 18 mål första säsongen, 38 mål den andra, Kung Henke hade inlett sin era på den skotska tronen.

Tomas Brolin, Parma

Sveriges VM 1990 blev en blek historia, tre famösa förluster med 1-2. Men en spelare gjorde avtryck på italiensk mark och blev kvar. Tomas Brolin följde ett tonårigt genombrott i GIF Sundsvall och etablering som senior i IFK Norrköping med att flytta till Parma. Som nykomling gjorde Parma sensation i ett Serie A som då var starkast av ligor. Han bildade anfallsduo med Alessandro Melli och gjorde själv 7 mål men låg även bakom åtskilliga av Mellis 13. Brolin hade inlett en bana som en av klubbens populäraste genom tiderna.

Gunnar ”Säffle” Andersson, Olympique de Marseille

Dalslänningen Andersson kom från Åmål men kallades för ”Säffle” och slog genom allsvenskt i IFK Göteborg. Men dåtidens fiffel med ekonomisk ersättning, spelarna förmodades spela gratis, sköttes inte skickligt av Blåvitt och ”Säffle” proffsförklarades. Då drog han till Ligue 1 och Olympique de Marseille för en proffsbana som är lika mytomspunnen och makalös som den, i slutänden, är tragisk. Andersson öste in mål med ett kort, rappt vänstertillslag och vann skytteligan tvåa av sina tre första säsonger. När ”OM” fyllde 100 år 1999 prydde Andersson omslaget på jubileumsboken. Det skvallrar en del om vilken kultstatus han fick innan han gravt alkoholiserad hastigt gick bort 1969, på väg för att se en match med hans forna lag. Gunnar ”Säffle” Andersson var då bara 41 år och helt bortglömd i Sverige.

Marcus Berg, Groningen

Det är lätt att glömma, men det var faktiskt Luis Suarez som Marcus Berg ersatte när han 2007 gick från IFK Göteborg till nederländska Groningen. Redan första säsongen uppfyllde han förväntningarna från klubben från universitetsstaden i norr. Med 18 mål blev han bäst i klubben. Groningen hade gärna behållit värmlänningen, men större ligor lockade. Till sist blev det Bundesliga och HSV. Där inledde han lika starkt som i Groningen och gjorde mål efter 182 sekunder i debuten, fortfarande rekord på Volkparksstadion. Tyvärr fortsatte det inte lika bra, Berg gick in i en måltorka liknande den vi bevittnat på sistone. Större än i Groningen blev han sedan aldrig i någon av sina klubbar.

Roland Nilsson, Sheffield Wednesday

Efter Roland Nilssons insatser i ett IFK Göteborg som på 1980-talet var i Europatopp, med två segrar i Uefacupen (den tidens Europa League) var han trots sin position som högerback mycket eftertraktat i Europa. Valet att i december 1989 gå till Sheffield Wednesday ansågs av vissa en smula märkligt. Än mer besynnerligt sågs det att han stannade även när klubben åkte ur dåvarande First Division. Men desto mer älskad blev han hos supportrarna av en av världens äldsta klubbar. Han blev smått helgonförklarad och sågs som ett huvudskäl till att man tog sig tillbaka, vann Ligacupen, gick till final i FA-diton och fick spela i Europa för första gången på 30 år. 

Johan Elmander, Galatasaray

Matchminuten var 61 när Johan Elmander 2011 klev in på gräsmattan i Türk Telekom Arena för att inför 50 000 testa turkiskt ligaspel mot Samsungspor. Elmander, helt färsk från Bolton Wanderers i Premier League, behövde bara 12 minuter på sig för att göra mål. Efter det bytte laget uppställning till 4-4-2 för att ”Goalmander”, hans nya smeknamn, skulle kunna spela ihop med Milan Baros. Första säsongen blev det 12 mål och omedelbar kultstatus hos klubben från västra Istanbul. Än i dag betyder ett inlägg från Elmander på Instagram att mängder av ”Gala”-fans ber honom komma tillbaka.

John Guidetti, Feyenoord

Vintern 2011/2012 blev John Guidettis sagovinter. Ursprungligen kontrakterad till Manchester City, av Sven-Göran Eriksson, slutade en serie utlåningar (BP, Burnley, Twente) med att Guidetti hamnade i Rotterdam och Feyenoord. Den första säsongen var tidvis så bländande att Guidetti jämfördes med en annan svensk, Ove Kindvall, en ära som bara förstås av den som pratat fotboll med supporterveteraner på barerna runt arenan De Kuip. Guidetti gjorde bland annat tre hattrick och låg ett tag trea i Europa i statistiken över gjorda mål per spelad matchminut. Men allt ändade illa. I maj drabbades den explosiva anfallaren av ett mystisk virus, möjligen orsakad av en kycklingbakterie. Efter det har Guidetti blivit landslagsman och haft starka perioder i La Liga, men statusen i Feyenoord årsskiftet 2011/2012 har han inte fått återuppleva.

Inge Danielsson, Ajax

Efter Alexander Isaks genombrott i Willem II gjorde Sveriges Television en statistik över hur andra svenska spelare inlett i Eredivisie. Med sina 10 mål på 10 matcher hade Isak gjort mål var 84:e minut. PÅ det kom han tvåa genom tiderna, bättre än t ex Zlatan Ibrahimovic. Men Isak slog inte skåningen Inge Danielsson. Denne anlände sent säsongen 1967/68 till Ajax. Han inledde strakt, men säsongen efter, 68/69, var han makalöst effektiv. Han gjorde mål var 79:e minut och adderade upp till ett totalt målskytte i Amsterdamklubben på 21 mål på 27 matcher. Men längre än så blev inte vistelsen. En hemlängtande Danielsson drog redan efter drygt en säsong hem till Helsingborg och så småningom moderklubben Ifö/Bromölla. Snacka om starkt avtryck på kortast möjliga tid.

Zlatan Ibrahimović, Ajax, Juventus, Inter, PSG, Milan, Manchester United, LA Galaxy

Det kan tyckas som en straffspark (pun intended), men Zlatan bara måste med i denna lista. Bara Pep Guardiola stod mellan att även Barcelona hade lagts till denna lista. Ibrahimovic gjorde antingen omedelbar succé eller växte snabbt in i en ikonstatus i samtliga klubbar han spelat i. Trögast gick det faktiskt i den första utländska klubben, Ajax. Tränaren Co Adriaanse gav svensken lite speltid – elaka tungor sa att Adriaanse lyssnade på vad klubbens stjärnor tyckte om Zlatan (d v s inte alls) – men från att Ronald Koeman tagit över rusade Zlatan in i en ikonstatus hos merparten av supportrar som han fanns kvar i tills han flyttade till Italien. Att medspelare och högljudda enstaka kritiker på läktarna troligen skyndade på flytten blir en så kallad annan historia.

Mats Gren, Grasshopper-Club

På senare år har Mats Gren mest uppmärksammats för att som sportchef anklagats för IFK Göteborgs sportsliga nedgång. Men i Geneve har han evigt kvar sin status. Han gjorde fyra mål redan i debuten för Grasshoppers och ses som ett huvudskäl till den storhetstid, inklusive fem ligatitlar, som klubben fick i inledningen av dalmasens 15 (!) säsonger i klubben. Möjligen är det bara Glenn Strömberg i Atalanta av svenskar som så starkt associerats med en europeisk proffsklubb i modern tid.