Manchester - Europas bästa fotbollsstad

Det finns fotbollsstäder och så finns det Manchester. Utöver United och City har staden sex ytterligare proffsklubbar och ett publikintresse som ingen annan stad i Europa. 

Att Manchester Citys reservlag har en arena som tar in 7000 åskådare, lika mycket som GIF Sundsvalls hemmaarena i Allsvenskan, säger en del om intresset för fotboll i storstadsområdet Manchester. 

Visst, det finns superklubbar på andra håll som har ännu större B-arena, men då är städerna i fråga betydligt större än Manchester. Därtill är som bekant City inte ens sin stads största klubb om man tittar på just publikintresse.

Manchester United har hittills denna säsong ett snitt på 74 500. City ligger fyra i Premier League med 54 067. Totalt nästan 128 000 vid de två klubbarnas hemmamatcher gör att man slår Madrids två giganter (Real Madrid 63 791, Atletico Madrid 53 376) och utklassar städer som Lissabon, Barcelona, Milano, Turin, Berlin och Hamburg. 

Den enda staden som kan utmana är London där Arsenal (59 902), West Ham (56 896), Tottenham (5 1 138) och Chelsea (40 495) totalt sett övertrumfar. Men som bekant är publikunderlaget helt annorlunda, i synnerhet om man väger in att Manchesters storklubbar även har publikmagneter som Liverpool och Everton mindre än en timme bort. 

Den enda klubben i Europa som denna säsong slår United publikmässigt är Borussia Dortmund (80 543) medan City inte är långt från topp 10. Vill man komplicera jakten på Europas fotbollsstad nummer ett så är det också just Dortmund som konkurrera. Där finns Gelsenkirchen med Schalke 04 (61 170) bara 25 kilometer och en kvart med bil bort, men det är ändå inte samma stad. 

Och stor-Manchester har mer att komma med än United och City. Wigan Athletic, Bolton Wanderers, Rochdale, Oldham Attletic och Bury är proffsklubbar. Stockport County är halv-professionel. 

Inom en timme finns utöver Everton och Liverpool även Tranmere, Chester, Wrexham, Blackburn Rovers, Burnley, Blackpool, Accrington Stanley, Preston North End, Fleetwood, Leeds United, Bradford City, Huddersfield Town, Crewe Alexandra, Stoke City, Morecambe, Macclesfield Town och Port Vale.

En bild av hur djupt intresset är I staden är att Stockport County, som sjunkit ner till sjätte divisionen, ändå har nära 3 000 I genomsnitt. Det finns klubbar i spanska Segunda Division som har lägre. 

Längre ner i seriesystemet finns även Hyde, Stalybridge, FC United, Trafford, Ashton United, Curzon Ashton, Ramsbottom, Droylsden, Mossley, Radcliffe, Salford City (ägd av Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt, Gary och Phil Neville.

Många städer i världen kallas för fotbollens hjärta. Få städer står upp så bra för floskeln som Manchester.

OCH ÄVEN BÄST SPORTSLIGT

Tidningen Telegraph gjorde häromåret en seriös genomgång där man sökte vilken stad som varit sportsligt mest framgångsrik efter 1945, justerat efter invånarantal. Även nu vann Manchester, knappt före Liverpool.

Telegraph valde att bryta ned i konkreta städer, West Bromwich räknades alltså exempelvis inte in i Birmingham.

1. Manchester

2. Liverpool

3. Blackburn

4. West Bromwich

5. Burnley

6. Nottingham

7. Wolverhampton

8. Ipswich

9. Newcastle

10. Sunderland

London, som toppade innan listan justerades utifrån invånartal, kom här på plats 23.