FA Cup Quarter Final - Swansea City v Manchester City - Liberty Stadium, Swansea, Britain - March 16, 2019 Manchester City's Sergio Aguero shoots at goal from the penalty spot before Swansea City's Kristoffer Nordfeldt scores an own goal and the second for Manchester City © Bildbyrån

Premier League vinner 2019 års titelmatch

Fyra engelska lag spelar kvartsfinal i årets Champions League. Ett spanskt. Två engelska lag har nått kvarten i Europa League. Visserligen är lika många spanska där, men de möts inbördes så bara en kan nå semifinal. Att döma av årets europeiska cupturneringar har Premier League åter helt tagit över ligatronen från La Liga. Men hur ser det ut om man tittar lite närmare på det?

Vid förra årets VM deltog 108 spelare som till vardags jobbar i Premier League. Den statistiken, överlägsen någon annan liga inklusive La Liga och Serie A, talade i sig för att Premier League är världens liga nummer ett.

Lägg till det omsättning, transfersummor, löner, överlägsna arenor – med några av världens högsta publiksiffror – och överlag bättre show såväl på plats som i TV-rutan och det är lätt att ta det som odiskutabelt att Premier League är etta.

Men äran är inte fullt så odiskutabel som det kan tyckas.

Om vi börjar med konkurrensen i toppen vinner visserligen PL, minst sex klubbar kan realistiskt vinna ligan, medan La Liga i bästa fall kommer upp i tre. I England händer dessutom saker som när Leicester City vann ligan 2016.

Men skärskådar man titlarna är det ändå Manchester City, Manchester United och Chelsea som dominerat i modern tid. La Liga har inte fullt samma kvalitet som Liverpool och Arsenal i kategorin ”även dom kan mycket väl vinna”.

190223 Fotboll, La Liga Soccer Football – Sevilla v FC Barcelona – Sevilla’s Simon Kjaer in action with Barcelona’s Luis Suarez REUTERS/Marcelo del Pozo © Bildbyrån

Men klubbar som Valencia och Sevilla finns regelbundet med i toppen de senaste decennierna och även spanska ligan har sin motsvarighet till Leicester i form av Deportivo La Coruna (2000). Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Valencia, Sevilla, sammantaget är det en mycket vass utmanare till de engelska toppklubbarna över tid. Det är talande att sedan år 2000 har spanska klubbar vunnit 28 titlar i Europa medan engelska bara fått lyfta sju.

På spelarfronten är det i dag ett tydligare övertag än på länge till Premier League. Spelarlönerna är dubbla jämfört La Liga och det märks inte bara i toppar utan även bland fixstjärnor.

La Liga har världens bäste – nej, vi tänker inte på Luka Modric – men mot Lionel Messi kan Premier League lyfta fram namn som Kun Aguero, Paul Pogba, Harry Kane, Mohamed Salah and Eden Hazard. Alla spelare som fyller sportbarer och soffor över hela världen. För att njuta av TV-rättigheter som är 60 % högre totalt sett till Premier League.

Europa League Soccer Football – Chelsea’s Eden Hazard during training © Bildbyrån

De många legendariska klubbarna i England – nu är dessutom Leeds på väg upp – finns det mängder av heta rivalmöten som kryddar ligan. I Spanien finns den största matchen av alla, ”El Clasico”, men där har magnetismen tillfälligt försvagats sedan Cristiano Ronaldo försvann.

Till sist: underhållningsvärdet. Det är omöjligt att inte detta blir en smaksak. Men utan nämnde Ronaldo, och med några av de mest karismatiska spanska spelarna i Premier League har bilden förstärkts att Premier League är s a s ”säkrare tittning”. Det hjälper inte att spanska ligan har långt fler tekniska spelare om dessa mest idkar fotbollsschack på mittplanen.

Få matcher blir helt ointressanta med den intensitet och inramning som gäller i Premier League. Inte ens Burnley-Huddersfield en kulen måndag saknar helt poänger. Går man till klubbar som Wolves finns där världsstjärnor. Något sådant existerar inte i La Liga. Att Championship utklassar Segunda Division förstärker bara bilden av djupet i engelsk ligafotboll.

Men nu är vi och botaniserar i ligornas nedre halvor. Återgår vi till toppskiktet är matchen jämnare. Men inte i år. I år kan Premier League höja den inofficiella pokalen redan nu. Det förändras inte av om ligan till sist ändå står där med vinnare i både de europeiska cuperna.