Brexit och Premier Leauge
190202 Fotboll, Premier League Soccer Football - Premier League - Chelsea v Huddersfield Town - Stamford Bridge, London, Britain - February 2, 2019 Chelsea's N'Golo Kante in action with Huddersfield Town's Christopher Schindler and Juninho Bacuna Action Images via Reuters/John Sibley © BildbyråŒn

Hur kommer Brexit att påverka Premier League? Svar: ingen vet, men Sportnörd tittar på några teorier.

När Leicester City så sensationellt 2016 vann Premier League hade spelare som fransmannen N’golo Kante och tysken Robert Huth huvudroller.

Om Brexit, Storbritanniens kliv ut ur EU, varit genomfört redan då är det osannolikt att någon av dem haft arbetstillstånd för att spela i Premier League. 

I synnerhet om uttåget ur EU sker med en så kallad ”no deal”, d v s totalt klippta band mellan EU och Storbritannien utan framförhandlade kompromisser, är det troligt att Premier League kommer att påverkas rejält. Forskare har kommit fram till att 591 av de EU-spelare som flyttat till Premier League sedan ligan startade inte skulle ha fått arbetstillstånd.

Men så länge inget är klart, Brexit är avsett att ske i mars men brittiska politiker kan bara enas om att de är oeniga, har det varit ganska tyst om ämnet. 

Huvudorsaken till tystnaden har vi redan berört: det är oerhört svårt att ens spekulera i följderna så länge man inte vet om det blir ett no deal-avsked eller ej. För att komplicera det hela ytterligare finns oavsett Brexit redan långt gångna planer på att minska antalet utländska spelare i en 25-mannatrupp från dagens 17 tillåtna till 13. Manchester City och Tottenham Hotspur har maxtalet 17 spelare, Chelsea och Liverpool har 16. 

Redan där blir det kanske en tydlig förändring av Premier League även om Storbritannien får ett mjukare avsked, alternativt om Brexit inte ens blir av – det finns i skrivande stund fortfarande rörelser åt det hållet.

Miles Jacobson, mannen bakom spelet Football Manager, har räknat ut att 25 % av spelarna i Premier League inte skulle få arbetstillstånd med de regler för lön, transfersummor och antal landskamper som kommer att gälla vid en hård Brexit. Det innebär 152 spelare inklusive namn som Hector Bellerin, Alexandre Lacazette, Lucas Torreira, Jorginho, Davide Zappacosta, Álvaro Morata, Leroy Sané och Riyad Mahrez. Huddersfield skulle tappa 15 av 25 spelare i truppen. 

Ligan som helhet har i princip varit mot Brexit under hela processen. En samlad liga menar att det vore ett såväl sportsligt som statusmässigt självmål av stora mått att börja stänga ute ligan för åtskilliga EU-spelare. I dag har runt 40 % av spelarna bakgrund i andra EU-länder, man behöver inte vara fotbollsexpert för att inse att skärpta regler för arbetstillstånd i grunden skulle förändra ligans profil.

Cardiff Citys manager Neil Warnock är ganska ensam om att ha uttalat sig skarpt positiv till Brexit. Vid en presskonferens nyligen slog han fast: ‘I can’t wait to get out of it, if I’m honest. ‘I think we’ll be far better out of the bloody thing. In every aspect. Football-wise as well, absolutely. To hell with the rest of the world.’

Många pekade I ironin att Warnock uttalade sin åsikt I perspektiv av att Cardiff City är Malaysia-ägt, ordföranden är en turk-cypriot och truppen innehåller spelare från 11 olika länder. Staden Cardiff röstade därtill kraftfullt för att stanna i EU. 

Cyniker avrundade analysen av Warnocks ståndpunkt med att konstatera att övriga världen kanske inte heller skulle sakna just Cardiff City. Däremot skulle stora delar av världen sakna en Premier League som inte uppfyller dess motto “best league in the world”. Många i och omkring ligan tror att en hård Brexit snart skulle innebära att Premier League tappar positionen som världens mest prestigefyllda liga till La Liga eller Serie A. Man minns hur det såg ut på 90-talet när Serie hade alla fixstjärnor och var den starkaste magneten för TV-pengar och andra sorters finansiärer.

Att en Brexit skulle påverka Premier League – och även i hög grad Championship och Scottish Premiership – och indirekt andra ligor är bara de första delarna av en kedjereaktion. 

Brittiska spelare i EU-ligor kan komma att få det tuffare att platsa. La liga-klubbar får exempelvis bara ha tre icke EU-spelare i startelvan. Något som kan drabba t ex Gareth Bale. En annan konkret följd blir att ligaklubbarnas akademier inte som idag kan ta in de största unga löftena från EU. Experter tror att dessa istället skulle hämta talang från Sydamerika, Afrika och även Asien. Möjligen något bra för världsfotbollen, precis som att Brexit möjligen kan gynna de brittiska landslagen, britter får färre starka EU-spelare att konkurrera med om speltid. Just nu spelar cirka 330 EU-medborgare i PL, Championship och SPL. 

Som sagt: det enda man kan slå fast med säkerhet är att Brexit kommer att påverka Premier League. Exakt hur lär det ta minst till efter säsongen 2019/20 att konstatera.

Fotnot: Som brittisk spelare räknas den som spelat i en brittisk liga tre år eller totalt 36 månader innan 21 års ålder.