coach Faith Terim Porto
181211 Fotboll, Champions League Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group D - Galatasaray v FC Porto - Ali Sami Yen Spor Kompleksi, Istanbul, Turkey - December 11, 2018 Galatasaray coach Fatih Terim reacts REUTERS/Osman Orsal © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY

Portos hemlighet

Alla storklubbar gick vidare i Champions League. Men en av dem går lite under radar trots seger i cupen så sent som 2004. Sportnörd spekulerar i hur Porto kan lyckas år efter år och hur bra portugiserna EGENTLIGEN skulle kunna vara.

Champions League har några konstanter. Som att Real Madrid, Barcelona, Bayern och minst en engelsk klubb finns med i slutskedet. Numera är även Juventus tillbaka i sällskapet.

Att portugisiska Porto också ständigt finns med långt i cupen glöms oftast bort. Trots att det alltid borde uppmärksammas att Portugals faktiskt bara tredje största klubb från landet andra stad lyckas hålla sig kvar såväl i toppen av Primeira Liga – 28 titlar – som Champions League – titlar 1087 (då som Europacupen) och 2004.

I vinterns Champions League gick Porto obesegrade genom gruppspelet och Sergio Conceicaos lag vann fem av sex matcher, visserligen i den troligen svagaste gruppen men likväl ytterst imponerande.

Hemligheterna bakom framgångarna för Dragoes, Drakarna, är lika enkla som svåra: ständigt skickliga coacher (José Mourinho behöver knappt nämnas), ett fantastiskt scoutingsystem och inte minst en makalös skicklig förmåga att köpa billigt och sälja dyrt.

Klubben har sålt spelare för fyra miljarder de senaste fem åren utan att nämnvärt tappa i styrka. Supportrarna på Estadio do Dragao har helt enkelt fått lära sig att sådana är sakernas tillstånd.

Ett exempel på Portos recept är mittbackarna i modern tid: När Ricardo Carvalho såldes 2004 ersattes han av Pepe, som i sin tur ersattes av Bruno Alves. Den senaste mittbacksgiganten Nicolas Otamendi gick vidare till Manchester City. De fyra köptes för 20 miljoner och har hittills gett klubben drygt 800 miljoner.

Falcao, Hulk, Anderson, Fabiano, Thiago Silva, Deco. Raden av spelare som blivit fixstjärnor I Porto eller efter att de slussats ut I Europa via klubben är lång som åtskilliga startelvor.

Ofta hittas fynden i Sydamerika. Porto har där en extremt skicklig scouting som sedan underlättas av att det är lätt att få arbetstillstånd i Portugal och att brasilianska spelare inte ens behöver lära sig ett nytt språk. Med sitt ständiga spel i Champions League och relativt sydliga läge vid Atlanten ses Porto som ett av de bästa skyltfönstren. Det skadar sedan knappast att Porto har en intim relation till agenten Jorge Mendes.

Men det ska heller inte glömmas att klubben även har en framgångsrik ungdomsakademi, helt i klass med rivalerna Sporting och Benfica.

Allt lyckas inte, det argentinska superlöftet Juan Fernando Quintero är nu tillbaka i River Plate. Men sådana exempel blir nästan undantagen som bekräftar regeln att det Porto tar i blir guld.

I dagens lag är Malianfallaren Moussa Marega, fem mål i Champions League, en av de mer uppmärksammade. Men en av de mest eftertraktade är inte ens en hörnsten i laget ännu: mittbacken Eder Militao, som ryktas vara på väg till Manchester United i fotspåren på förre lagkamraten Diogo Dalot. Typiska bilder av hur det ser ut kring Porto.

Porto lär knappast gå vidare i Champions League. Men man har lyckats med en röd tråd i klubbens verksamhet, att gå vidare från gruppspelet och därmed håva in pengar från Uefa som brukar stå för mellan 20 och 40 % av klubbens omsättning.

Man behöver knappast vara Portosupporter för att tänka tanken att klubben hade kunnat gå riktigt långt om man haft kvar bara några av spelarna som sålts under senare år.

I mål har en sådan fantasielva givetvis nuets Iker Casillas, som 2015 gick motsatt väg från Real Madrid. Ytterbackar skulle kunna vara Danilo, nu i just Real, och Alex Sandro i Juventus. Men de utmanas av Diogo Dalot som gjort stora framsteg i Manchester United senaste tiden. Mittbackar kunde varit Nicolas Otamendi, nu alltså i Manchester City och Felipe Monteiro som finns kvar i klubben. På mittfältet skulle James Rodrigues (i Bayern på lån från Real) och Wolverhamptons Ruben Neves samsas med nuvarande mittgiganten mexikanen Hector Herrera. Anfallet torde i denna teoretiska elva innehålla Marega i sällskap med några av Radamel Falcao (nu i Monaco) och Andre Silva (i Sevilla på lån från Milan). Men även algeriern Yacine Brahimi skulle aspirera på en plats. Att Kameruns målspottare Vincent Aboubakar är långtidsskadad är ännu ett tecken på Portos styrka.

Man behöver i samband med den här stora lilleputten inte ens leka med hypotetiska elvor för att imponeras.