Pierluigi Collina. Fotograf: Robin Nordlund. © Bildbyrån
Pierluigi Collina. Fotograf: Robin Nordlund. © Bildbyrån

Sportnörd väljer sina favoritdomare genom tiderna. Ettan är vi nog knappast ensamma om.

PIERLUIGI COLLINA

Född: 23 februari 1960

Land: Italien

Största meriter: dömde finalen i VM 2002 Brasilien-Tyskland och finalen i Champions League 1999 Manchester United-Bayern München. Sex gånger åren1998-2003 korad till världens bäste domare.

Fotbollen har sina tydliga giganter. Spelare, tränare, några få klubbägare. Men inga domare. De domare som blivit internationellt kända har snarast blivit ökända efter kontroversiella domslut.

Undantaget från detta är italienaren Pierluigi Collina. Den Bolognafödde Collina, som numera bor i kuststaden Viareggio, är den ende domaren som nått samma status som sportens superstjärnor.

Mot slutet av hans karriär, i mitten av 00-talet, blev detta extra tydligt när hans karaktäristiska utseende hamnade i såväl dataspel som TV-reklam som spreds över hela jordklotet.

Collina, född 1960, spelade som ung mittback i de lägre divisionerna i hemtrakten. I samband med att han i mitten av 80-talet tog universitetsexamen i ekonomi började han satsa allt mer på domarkarriären. I slutet av 80-talet klättrade han på rekordtid genom de italienska proffsligorna och redan 1991 började han döma i Serie A.

Långt innan han 1995 – efter ett 40-tal matcher i Serie A – blev internationell FIFA-domare hade han drabbats han av den sjukdom, håravfall, som så småningom blev hans ”varumärke”.

Han har om sitt utseende sagt:

“Utseende är inte allt. Jag hade turen att ha passerat 20-årsåldern när jag fick min sjukdom, vid den åldern är din person formad. En sådan här sak skadar dig inte lika mycket som om du är yngre när du drabbas.”

Men det sagt, den normalt sett till synes stabile Collina gillar inte om man skämtar om hans kala hjässa på fel sätt. Vid 2002 års italienska motsvarighet till Fotbollsgalan stormade Collina ut ur studion och krossade sitt pris, detta sedan en programledare skojat om hans utseende.

På planen var Collina desto mer samlad. Det och hans dedikation och hans oslagbara tajming var de viktigaste skälen till hans position som tidernas bäste domare.

Som sådan fick han vara med om att döma såväl en VM-final – den 2002 mellan Brasilien och Tyskland – som en final i Champions League – 1999 års klassiska möte i Barcelona mellan Manchester United och Bayern München.

Den som vet utgången av dessa matcher vet att det finns ett land där han trots allt ifrågasatts, Tyskland. Men majoriteten av tyskar och troligen de flesta övriga är nog ense: ingen domare har varit bättre. Pierluigi Collina var det levande beviset för att en bra domare inte behöver vara osynlig, som en floskel säger. Den bästa domaren klan också vara den som vågar ta de kontroversiella domsluten.

Det bästa tecknet på sin orubbliga pondus fick Collina helt i slutet av sin karriär. När den italienska Calciopoli-skandalen rullades upp 2006 avslöjades att skurken i dramat, Juventusbossen Luciano Moggi, försökt få Italienska förbundet att stoppa Collina från att döma Serie A.

Collinas brott enligt Moggi: han hade varit FÖR neutral. 


JACK TAYLOR

John “Jack” Taylor

Född 21 april 1930. Död 27 juli 2012

Största meriter; VM-finalen 1974, Västtyskland-Nederländerna.

Han var lång, allvarlig, alltid seriös, utstrålade auktoritet. Vid sidan av fotbollen var han slaktare till yrket. Engelsmannen Jack Taylor var som klippt och skuren för att agera domare i perioden när fotboll gick från skoj och lekfullhet till yttersta professionalism, i slutet av 1960-talet och genom 70-talet. Svenskar såg honom inte minst i Sveriges Televisions ”Tipsextra”. Att han hade växt upp nära Wolverhampton Wanderers hemmaarena Molineux Ground var passande, det laget var ett av de vanligast förekommande i just ”Tipsextra”.

Men huvudskälet till att Jack Taylor finns med när fotbollens klassiska domare presenteras är inte att han är lite av en arketypisk brittisk domare och på engelska fotbollförbundets hemmasida beskrivs ”kanske den bästa engelska domaren genom tiderna”. Motivet i det internationella sammanhanget är att han blev den förste att döma straffspark i en VM-final. Dessutom två gånger om, 1974 i matchen mellan Västtyskland och Nederländerna. Den första omedelbart i matchinledningen, innan tyskarna ens rört bollen. Efter att Johan Cruyff gjorts ner av Uli Höness satte Johan Neeskens straffen medan tyskarnas baskgigant Franz Beckenbauer väste: ”Och du ska vara engelsman!” mot Taylor – med resonemanget att engelsmän brukade tillåta långt mer än så.  I 26:e minuten fick tyskarna också något av en kompensation med en andra straff, som Paul Breitner kvitterade med. Möjligen ett tveksamt domslut i en karriär som inte innehöll så många sådana.

Fram till Howard Webb dömde finalen 2010 var Taylor den ende engelsmannen som fått hedersuppdraget.


JONAS ERIKSSON

Jonas Eriksson. Fotograf: PETTER ARVIDSON. Upphovsman: BILDBYRÅN
Jonas Eriksson. Fotograf: PETTER ARVIDSON. Upphovsman: BILDBYRÅN

Land Sverige

Född 1974

Största meriter: 7 VM- och EM-matcher, varav en semifinal (EM 2016, Portugal-Wales), Europa League-finalen 2016, 330 allsvenska matcher.

Han har dömt VM, EM och Champions League, bara två domare har dömt fler allsvenska matcher än han. Jonas Eriksson är domaren som gick från en framgångsrik mediekarriär till att bli en av de mest omtalade svenska domarna genomtiderna och definitivt den med största meriter från de stora sammanhangen.

Men först handlade det alltså även om media. Även där var han så fokuserad och full av pondus som blivit hans största tillgång på planen. Han gick på några få år från lokaltidningar och Värnpliktsnytt till att bli chef på Sportbladet och så småningom delägare i ett företag som pysslade med TV-rättigheter. När detta såldes för 750 miljoner ägde Eriksson 10 procent och blev omedelbart mångmiljonär.

Om sitt påtagligt lugna och ostressade sätt att döma har han sagt: ”Det är ett intresse för att leda andra människor, men det finns olika sätt att bestämma på. Det militäriska har aldrig lockat mig. Det handlar om att ta ansvar.”

2018 avslutade Eriksson karriären sedan han inte tagits ut till VM.


SAID BELQOLA

Land Marocko

Född 30 augusti 1956, död 15 juni 2002

Största meriter: VM-finalen 1998 mellan Frankrike och Brasilien.

Han var en statsanställd från Tiflet i Marocko och arbetade i staden Fez. På sidan av dömde Said Belqola fotboll, där gick han på några få år – han blev internationell domare 1993 – från att döma Afrikanska mästerskapen 1996 och 1998 till att senare 1998 väljas att döma den lite märkliga VM-finalen mellan arrangörerna Frankrike och Brasilien. Belqola blev omedelbart den mest meriterade afrikanske domaren genom tiderna, han hade redan tidigare under turneringen dömt två matcher.

Tyvärr blev snart Said Belqolas liv en match av helt annat slag. Han drabbades av en svårartad cancer som så småningom blev omöjlig att stoppa. Efter att Belqola gått bort under VM 2002 skrev FIFA: ”För fyra år sedan var han med oss mitt i detta underbara evenemang. Han måste ha varit den lyckligaste domaren i världen, då han blivit utvald att döma den minnesvärda finalen vid VM i Frankrike.”


BIBIANA STEINHAUS

Bibiana Steinhaus
Bibiana Steinhaus © Bildbyrån

Land: Tyskland

Född: 24/3 1979

Största meriter Dömde VM-finalen 2011 (kvinnor) och är sedan hösten 2017 huvuddomare i Bundesliga

Första matchen som domare i en match som TV-sänds och en spelare tar dig lätt på bröstet. Hade det handlat om en av proffsfotbollens manliga domare hade det passerat utan notis. Men Bibiana Steinhaus blev 2012 den första kvinnliga domaren i 2 Bundesliga, och då var läget annorlunda. Men såväl Steinhaus själv som spelaren som i en artig gest råkat placera handen olämpligt skrattade åt händelsen efteråt.

Efter detta uppmärksammas Steinhaus i Tyskland sällan på annat sätt än andra domare. Efter att ha varit professionell domare sedan 1999 är hon en respekterad domare alla kategorier. Det krävdes ett steg våren 2017 för att hon åter skulle hamna i världens rubriker: när det tillkännagavs att Steinhaus från säsongen 2017/18 även dömer i Bundesliga. Hon blev därmed den första kvinnan att vara huvuddomare i någon av världens största ligor. Premiären blev i matchen Herta Berlin-Werder Bremen i september och efteråt hyllades Steinhaus för sitt jobb.

”När Lutz Michael Fröhlich (det tyska förbundets domarchef) informerade mig blev jag mållös” sa Steinhaus i en kommentar på det tyska förbundet hemsida sedan nyheten blivit känd.

Själv tror Steinhaus att det är hennes polisutbildning som gjort att hon blivit en bra domare. Hon har sagt: ”Det finns likheter, det gäller att se till att folk följer reglerna. Och ingen försöka skapa egna.” Detta och en tidig insikt att hon var, enligt henne själv, en ”usel back” när hon som junior spelade i lägre serier i uppväxten utanför Hannover. 

Om att döma i en av världens största ligor har hon sagt:

”Det har alltid varit en dröm att få döma i Bundesliga. Den drömmen har nu blivit verklighet och det är klart att jag är väldigt glad. Det är å ena sidan en bekräftelse på mitt hårda arbete, å andra sidan ett stort incitament för att fortsätta jobba hårt”