Schalke 04
Champions League - Schalke 04 v Manchester City Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay © Bildbyrån

Fotbollen är stor. På vissa håll är den ännu större. Sportnörd tittar på 10 klubbar som är mer kända än städerna de finns i.

Sedan tiden för Tipsextra – ni yngre kan försöka föreställa er ett svartvitt 70-tal med bara två kanaler på TV varav en visar First Division – har många engelska städer helt förknippats med fotboll. Möjligen att vissa popnördar tänker på annat inför namn som Wolverhampton eller Leeds, men för de flesta associerar stadsnamnen helt till fotboll.

En topp 10 över europeiska klubbar som är större än sina städer kunde därför lätt ha innehållet idel engelskt. Men numera är fotbollsbevakningen som från ett annat universum, och vi har lärt känna även andra klubbar som vi vet det mesta om utan att ha den blekaste om vad för slags städer de kommer ifrån.

Det är dessa fascinerande orter och klubbar som Sportnörd tittar på i denna lista. I något fall är städerna i princip byar, åtminstone med sina länders mått mätt, Hoffenheim känns som ett tyskt Degerfors eller Åtvidaberg.

I andra fall handlar det om upp emot halvmiljonstäder, men som existerar i skuggan av städer som har bland sina sevärdheter långt mer än ett starkt fotbollslag. Bäst illustrerat även det i Tyskland, medan Dortmund har universitet och världsberömda bryggerier har den gamla gruvstaden Gelsenkirchen, en mil bort, trots 300 000 invånare bara sitt blåvita fotbollslag – som typiskt nog inte ens heter Gelsenkirchen utan Schalke 04.

Schalke 04, Gelsenkirchen

Schalke 04

Schalke 04 har vunnit ligan sex gånger. Men den senaste triumfen kom 1958, Bundesliga hade inte ens skapats, och senare är en vinst i gamla Uefacupen 1997 det bästa klubben fått till. Ändå finns det ett skimmer av storklubb kring Schalke. Man har en märklig förmåga att attrahera superstjärnor (Raul, Klaas-Jan Huntelaar, Mesut Özil), Veltins-Arena tar in 62 000 och klubben säljer 44 000 säsongsbiljetter.

Skimmer av storstad är däremot det sista man säger om Gelsenkirchen. Till och med Schalkes fans sjunger: ”Gelsenkirchen is ne schöne stadt”. Staden, med en stor andel polacker bland invånarna, är som en karikatyr av den gamla bilden av Ruhr, gruvdistriktet den ligger i. Trots 300 000 invånare är det som att vistas i en förort. Staden man söker sig till är Dortmund, och mycket riktigt är rivaliteten med Borussia Dortmund total.

Villarreal, Vila-Real

Villarreal

Egentligen är det lite fusk. Villarreal brukar beskrivas som klubben som samlar 50 % av sina invånare till matcher. Och visserligen har orten 50 000 invånare medan arenan El Madrigal tar 25 000. Men staden Vila-Real är i princip en förort till Castellon de la Plana, med 180 000 invånare och därtill ett blekt fotbollslag, så det finns ett ganska bra underlag.

Men det förändrar inte att det var en sanslös bedrift när ”den gula ubåten” 2006 nådde semifinal i Champions League med spelare som Diego Forlan i laget.

AS Saint-Etienne, Saint-Etienne

AS Saint Etienne

Staden i bergiga Centralmassivet kan presentera åtskilliga sevärdheter kopplade till ortens historia som centrum för Frankrikes industri och gruvnäring. I dag är det en europeisk centralort i ämnet design. Men det rubbar inte faktum: Saint-Etienne är och förblir förknippad med fotboll. På 1970-talet var den en av Europas bästa, spelade final i Europacupen och vann ligan tio gånger (senast 1981). På den nivån är den inte i dag, men intill Olympique Marseille är klubben och arenan Stade Geoffroy-Guichard i nuläget det närmaste Ligue 1 kommer känslan av engelska och tyska ligor.

TSG 1899 Hoffenheim, Sinsheim

TSG 1899 Hoffenheim

Det väckte ont blod bland fotbollsnördar när Hoffenheim med hjälp av svinrike Dietmar Hopp i början av 2000-talet gick från femte nivå till Bundesliga. På vissa håll klagas det fortfarande, men de flesta utanför Bundesliga är imponerade över hur en klubb från lilla Sinsheim, 30 000 invånare, säsong efter säsong kan matcha tyska superklubbar och fylla Rhein-Neckar-Arena till den sista av 30 000 platser.

Wolverhampton Wanderers, Wolverhampton

Wolverhampton Wanderers

Väck någon som följde SVT:s Tipsextra på 70-talet mitt i natten och fråga vilken klubb den tänker på. Oddset att svaret blir Wolverhampton Wanderers, Wolves, är bra. Den orange klubben från gruvdistriktet ”Black Country” förekom dels fler gånger än de flesta i matcherna på lördag eftermiddag. Dessutom hade man en märklig förmåga att få fram profilstarka spelare, som Kenny Hibbit och Derek Dougan.

På den tiden var klubben dessutom rimligt bra, man kunde ana att den vunnit ligan tre gånger på 50-talet. Senare blev Wolves helt frånsprungna av andra klubbar, men den har lite kommit tillbaka för att försvara sin plats som en klubb som man vet mer om än dess stad.

Sjachtar Donetsk, Donetsk (Charkiv, Lviv, Kiev)

Sjachtar Donetsk

Större än sina tre (!) städer och högkvarter i en fjärde. Sjachtar Donetsk är den överlägset märkligaste och mest fascinerande klubben om man tittar på styrkan i varumärket i klubben jämfört hemstad.

De många städerna är en följd av den pågående inre konflikten i Ukraina mellan pro-ryska krafter och de som fortsatt tror på ett oberoende Ukraina. I och omkring miljonstaden Donetsk har mer eller inbördeskrig gällt. Därför flyttade Sjachtar först matcherna till staden Lviv, i dag spelar man i Charkiv, 30 mil från Donetsk. Klubbens högkvarter finns i huvudstaden Kiev.

Men inte heller Donetsk matchar statusen i Sjachtar, som vann Uefacupen 2009 och har spelat i Champions League varje år sedan 2000/2001. Ukrainas rikaste man Rinat Achmetov har sedan 1995 investerat enorma summor i spelarköp, vilket bl a märks i dussinet brassar i årets trupp, men han har också gjort möjligt en av Europas största ungdomsakademier med mer än 3 000 spelare.

PSV, Eindhoven

PSV

Fotbollens största korpklubb är ett sätt att beskriva PSV Eindhoven. PSV står för Philips Sport Vereniging och klubben var länge just en korpklubb för anställda på det gigantiska teknologiföretaget. Men numera är PSV en högt professionell ”vanlig” klubb som skrapat ihop imponerande 24 ligatitlar, den senaste förra säsongen, och ständigt producerar fixstjärnor att lägga till namn som Ruud Gullit, Mark van Bommel, Ronaldo, Romario, Arjen Robben och andra som fått sina genombrott där.

Staden Eindhoven? I hemlandet är den för etablerad, för Philips och som studentstad, för att platsa i listor som denna. Men sett utifrån är den självklar trots att 200 000 i själva Eindhoven är uppåt miljonen om man räknar in hur många som bor i den tätbefolkade regionen. 

Leeds United, Leeds

Leeds United

Den vitklädda klubben var en av dom som fick ett rejält svenskt följe under åren med SVT:s Tipsextra. I skiftet 60- och 70-tal var man en engelsk toppklubb och vann ligan två gånger. Efter det är klubben Leeds United för svenskar synonymt med staden Leeds.

I England är det samma sak för de mest fotbollsnördiga, de som minns Brian Clough och även ligatiteln 1992, följt av Champions League-semifinal 2001.

För engelsmän i gemen är Leeds däremot ofta lika mycket studentstaden med det heta kroglivet. Men om klubben nu återkommer till Premier League lär den bilden svänga, så monumentalt är trycket kring Leeds United.

Atalanta, Bergamo

Atalanta

Den historiska staden i Lombardiet är en perfekt utflykt för den som befinner sig i Milano, fyra mil söderut. Men betydligt mer känd än Bergamos muromgärdade gamla stad är klubben Atalanta. För svenskar mest känd för att det var här Glenn Strömberg blev signore.

Leicester City, Leicester

Leicester City

Man kan som sagt välja nästan vilken engelsk stad som helst. Men just nu, efter Leicester Citys sensationella ligatitel 2016 – odds 5000/1 – finns det ingen klubb som så uppenbart är mer känd än sin stad. Det hjälper liksom inte att Leicester är en historisk stad med åtskilliga andra sightseeing-mål än King Power Stadium.