Olle Eriksson Ek JVM 2018
Olle Eriksson Ek JVM 2018 Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

2000

Värdnation Sverige
Spelorter Skellefteå och Umeå
Guld Tjeckien
Silver Ryssland
Brons Kanada
Poängligavinnare Henrik Sedin, 13 poäng

Turneringen: Henrik Sedin vann poängligan men stora stjärnan var tjecken Milan Kraft, som dock inte nådde några höga nivåer so senior utan återvände från NHL, Pittsburg, till tjeckiska ligan. Finalen slutade 0-0 efter 60 minuter, tjeckerna vann i förlängningen.

2001

Värdnation Ryssland
Spelorter Moskva och Podolsk
Guld Tjeckien
Silver Finland
Brons Kanada
Poängligavinnare Pavel Brendl, Tio poäng

Turneringen: Tjeckien vann ännu en gång en tät final mot Finland och gick obesegrade genom turneringen. Pavel Brendl dominerade men lyckades inte i NHL, blev dock poängmaskin i Mora och Brynäs. Den största stjärnan i efterhand blev Henrik Lundqvist. Sverige var uddlösa och bäste poängmakare, Pär Böcker, samlade bara ihop fyra poäng på sju matcher.

2002

Värdnation Tjeckien
Spelorter Pardubice och Hradec Králové
Guld Ryssland
Silver Kanada
Brons Finland
Poängligavinnare Mike Cammalleri, elva poäng

Turneringen: Ryssland vann en JVM-klassisk final mot Kanada och säkrade den europeiska sviten. Kanada ledde finalen med 2-0 och 3-1 men Ryssland gjorde tre raka mål till 4-3 i andra perioden. Kanada kvitterade men Ryssland avgjorde med 13 minuter kvar. Svag svensk insats, slutade sexa.

2003

Värdnation Kanada
Spelorter Halifax och Sydney
Guld Ryssland
Silver Kanada
Brons Finland
Poängligavinnare Patrik Bärtschi och Igor Grigorenko, tio poäng

Turneringen: Det var målvakternas turnering med Marc-André Fleury och Kari Lehtonen i spetsen. Ryssland vann åter efter att ha vänt finalen mot Kanada. Ny svag svensk insats, var nära att åka ur A-gruppen.

2004

Värdnation Finland
Spelorter Helsingfors och Hämeenlinnak
Guld USA
Silver Kanada
Brons Finland
Poängligavinnare Nigel Dawes, elva poäng

Turneringen: USA vann imponerande med 21-4 i målskillnad och vann finalen mot Kanada efter en jättetavla av Marc-André Fleury. Zach Parise var han turneringens stjärna. I Ryssland slog Alexander Ovechkin genom. Ett mycket svenskt lag var åter nära att åka ur.

2005

Värdnation USA
Spelorter Thief River Falls och Grand Forks
Guld Kanada
Silver Ryssland
Brons Tjeckien
Poängligavinnare Patrice Bergeron, 13 poäng

Turneringen: Kanada kom med spelare som Sidney Crosby, Patrice Bergeron, Jeff Carter, Ryan Getzlaf, Corey Perry, Mike Richards, Shea Weber, Dion Phaneuf, Brent Seabrook och Andrew Ladd och körde över motståndet. Bl a 8-1 mot Sverige. Totalt under turneringens sex matcher nådde Kanada 41-7. Ryssland hade både Evgeni Malkin och Alexander Ovechkin i laget. Sverige lyfte sig något och hotade Finland i kvartsfinalen. Johannes Salmonsson gjorde en stark turnering och slutade strax bakom Sidney Crosby i poängligan.

2006

Värdnation Kanada
Spelorter Vancouver och Kamloops
Guld Kanada
Silver Ryssland
Brons Finland
Poängligavinnare Phil Kessel, 11 poäng

Turneringen: Kanada vann igen, denna gång med 5-0 i finalen mot Ryssland, men Evgeni Malkin var den stora stjärnan. Sverige fortsatte återkomsten med en femteplats, Nicklas Bäckström var den bäste och en potentiell världsstjärna.

2007

Värdnation Sverige
Spelorter Leksand och Mora
Guld Kanada
Silver Ryssland
Brons USA
Poängligavinnare Erik Johnson och Miikko Lehtonen, Tio poäng.

Turneringen: Turneringen innehöll en klassisk semifinal mellan Kanada och USA som avgjordes på straffar, som gick hela vägen till omgång sju. Kanada vann sedan mot Ryssland i finalen. Patrick Kane och Jonathan Toews slog igenom men målvakten Carey Price blev mest värdefulle spelare. Sverige nådde semifinal och inledde det intresse på hemmaplan för JVM som råder än i dag.

2008

Värdnation Tjeckien
Spelorter Pardubice och Liberec
Guld Kanada
Silver Sverige
Brons Ryssland
Poängligavinnare James van Riemsdyk, elva poäng

Turneringen: Kanada hade åter ett antal blivande superstjärnor och vann, men Sverige hotade med Patrik Berglund, just nu högaktuell av mindre roliga skäl, som stor stjärna. För Sverige var detta första medaljen sedan 1996.

2009

Värdnation Kanada
Spelort Ottawa
Guld Kanada
Silver Sverige
Brons Ryssland
Poängligavinnare Cody Hodgson, 16 poäng

Turneringen: Ny seger för Kanada, i den bästa JVM-turneringen någonsin, med Sverige som troligen bästa lag. Ingen svensk glömmer Mathias Tedenbys insats i semifinalen mot Slovakien eller de eviga överkörningarna av målvakten Jacob Markström i finalen. Just Markström blev bästa målvakt, Erik Karlsson blev bästa back och John Tavares blev bästa forward. Cody Hodgson, vann poängligan men har i dag slutat.

2010

Värdnation Kanada
Spelorter Saskatoon och Regina
Guld USA
Silver Kanada
Brons Sverige
Poängligavinnare Derek Stepan, 14 poäng

Turneringen: Kanada siktade på sjätte guldet och var helt överlägsna i turneringen, men USA vann. Länge sågs dock Sverige som favoriter och var bäst i gruppspelet. Att bara fyra spelare senare inte spelat i NHL säger en del. Schweiz överraskade med att nå bronsmatch. Jordan Eberle var turneringens kung

2011

Värdnation Kanada
Spelort Buffalo
Guld Ryssland
Silver Kanada
Brons USA
Poängligavinnare Brayden Schenn, 18 poäng

Turneringen: Kanada var det bästa laget och ledde länge finalen mot Ryssland med 3-0 innan den fantastiska matchen helt vände. Evgeny Kuznetsov anförde Ryssland till guldet och ryssarna firade sedan så hårt att de inte fick åka med sitt flyg hem. Kanadensaren Ryan Ellis blev den troligen bäste backen någonsin i ett JVM. Sverige inledde strakt inklusive seger mot Kanada, men tappade så småningom i styrka.

2012

Värdnation Kanada
Spelorter Calgary och Edmonton
Guld Sverige
Silver Ryssland
Brons Kanada
Poängligavinnare Evgeny Kuznetsov, 13 poäng

Turneringen: JVM har blivit en institution i Sverige. Få spelare förknippas så starkt som Max Friberg från JVM 2012. Med nio mål på sju matcher personifierade han den första svenska titeln på 31 år. Mika Zibanejad var dock den som sköt guldet till Sverige. Det bör dock sägas att det var en av de blekaste turneringarna i modern tid, USA gick inte ens vidare från gruppspelet.

2013

Värdnation Ryssland
Spelort Ufa
Guld USA
Silver Sverige
Brons Ryssland
Poängligavinnare Ryan Nugent-Hopkins, 15 poäng

Turneringen: JVM var tillbaka i Europa och det blev inte riktigt samma drag som när turneringen spelats i Nordamerika. Titeln hamnade dock ”over there” sedan USA vunnit med 7-0 mot Tjeckien i kvarten, 5-1 mot Kanada i semifinalen och 3-1 mot Sverige i finalen.

2014

Värdnation Sverige
Spelort Malmö
Guld Finland
Silver Sverige
Brons Ryssland
Poängligavinnare Teuvo Teräväinen, 15 poäng

Turneringen: Sverige hade troligen inte haft ett bättre lag sedan Markus Näslund och Peter Forsberg spelade i laget. I laget fanns t ex NHL-spelarna Elias Lindholm och Filip Forsberg och allt tydde på att publikfesterna i Malmös nya hall även skulle sluta i en sportslig fest. Men Finland vann sitt första guld sedan 1998 och tog första medaljen sedan 2006.

2015

Värdnation Kanada
Spelorter Toronto och Montreal
Guld Kanada
Silver Ryssland
Brons Slovakien
Poängligavinnare Sam Reinhart, elva poäng

Turneringen: Kanada hade åter ett mycket starkt lag och vann mycket riktigt på hemmaplan. Kanada gick obesegrade genom turneringen och först i finalen fick man rejält motstånd. Connor McDavid blev matchhjälte mot Ryssland. En besvikelse i turneringen var förhandstippade USA. En annan var Sverige som även förlorade bronsmatchen mot Slovakien.

2016

Värdnation Finland
Spelort Helsingfors
Guld Finland
Silver Ryssland
Brons USA
Poängligavinnare Jesse Puljujärvi, 17 poäng

Turneringen: Auston Matthews, Patrik Laine, William Nylander och Jesse Puljujärvi var bara fyra av spelarna I en av de dom namnkunnigaste turneringarna någonsin. Finland charmade alla och krånglade sig till en final där ett ungt lag vann finalen mot Ryssland i förlängningen, detta sedan ryssarna kvitterat med sex sekunder kvar av ordinarie matchtid. Sverige hade nämnts som favoriter och det såg bra ut fram till semifinalen mot Finland. Därefter var det som om luften gick ur laget och även bronsmatchen förlorades.

2017

Värdnation Kanada
Spelorter Toronto och Montreal
Guld USA
Silver Kanada
Brons Ryssland
Poängligavinnare Kirill Kaprizov, tolv poäng

Turneringen: Alexander Nylander tillhörde de mest uppmärksammade spelarna i ett JVM som annars var det stjärnfattigaste på många år sedan NHL-klubbarna stoppat ett antal spelares medverkan. Sverige tillhörde åter favoriterna men historien upprepades: blågult gick starkt fram till en förlorad semifinal. Nästan mer omtalat än USA:s seger blev Finlands haveri. Titelförsvararna var nära att åka ur A-gruppen och bytte coach under JVM.

2018

Värdnation USA
Spelort Buffalo
Guld Kanada
Silver Sverige
Brons USA
Poängligavinnare Casey Mittelstadt, elva poäng

Turneringen: Åter var Sverige med in i kaklet. I finalen avgjorde Kanada först i slutskedet med två snabba mål till 3-1. Svenskarna var mycket besvikna efteråt och missnöjet märktes även vid prisutdelningen med disciplinstraff som följd. Det här var turneringen då Rasmus Dahlin hamnade i hockeyvärldens fokus.