KHL
151214 Andreas JŠmtin (27), Eetu Pšysti (79). under en ishockeymatch i KHL mellan Jokerit och SKA St Petersburg den 14 december 2015 i Helsingfors. Foto: Jussi Eskola / BILDBYRN / COP 169

HUR STÅR SIG SHL?

World Cup är avslutat och SHL drar igång. Men hur står sig vår svenska liga i jämförelse med världens ligor? Sportnörd.se rankar de bästa hockeyligorna.

1.NHL, USA och Kanada

Det går inte att ifrågasätta. NHL är den överlägset starkaste ligan. Med några ryska undantag är det hit alla de största talangerna vill. Men det har inte alltid varit så. I början av ligans historia hade den konkurrens från andra ligor i Nordamerika. På 1970-talet skakade uppstickaren WHA om för en tid, men nu regerar NHL inte bara över ishockey i USA och Kanada utan hela världen.

2.KHL, Ryssland m fl

Med enorma oligarkpengar har KHL inte bara efterträtt den gamla ryska ligan (nedlagd 2008) utan också utmanat NHL om åtminstone de inhemska ryska spelarna. Ligan expanderar ständigt, nu finns klubbar i Finland, Kina, Kazakstan, Lettland, Slovakien och Vitryssland. Det ryktas ständigt om svensk representation, men hittills har det mest hamnat i märkliga presskonferenser.

3. SHL, Sverige

Det som vissa av oss fortfarande kallar för Elitserien startade 1975 och har med åren stabiliserat sig som Nordens starkaste. Uppstickare som Växjö och Linköping har rubbat scenariot där klubbar som Djurgården, Färjestad, Brynäs och Frölunda oftast dominerade.

4. AHL, USA

AHL är “feederligan” nummer ett till NHL sedan rivalen IHL gick bankrutt I början av 2000-talet. AHL är en operation nästan lika stor som NHL med 30 klubbar och mer än 600 spelare. Vissa klubbar är ägda av NHL-lag, andra är oberoende. På många ställen är publikintresset lika stort som i NHL.

5. Liiga, Finland

Liiga, fram till 2013 SM-liiga, är den stora utmanaren till SHL i Europa om man räknar bort KHL. Ligan tappade en aning i status sedan publiklaget Jokerit från säsongen 2014-2015 valde att gå över till just KHL

6. Czech Extraliga, Tjeckien

Den tjeckiska ligan har inte tappat någon klubb till KHL och har publiklag som Kometa Brno och Sparta Prag. Sex klubbar är garanterade plats i playoff. Två klubbar i botten riskerar sin plats med kval mot topplagen i andraligan.

7. DEL, Tyskland

Den tyska ligan gör sitt bästa för att imitera NHL, inklusive att ingen klubb åker ur, och har också flest nordamerikanska spelare utanför de nordamerikanska ligorna. Eisbären Berlin är ett av Europas bästa publiklag med över 13 000 i snitt.

8. ECHL, USA och Kanada

ECHL kompletterar AHL som liga under NHL. 29 av klubbarna I ECHL har relationer till NHL-klubbar men många har också band till klubbar i AHL. Namnet ECHL kommer ur det ursprungliga East Coast Hockey League men från 2003 finns även lag från västkusten med och namnet kortades. Samtliga klubbar utom en finns i USA.

9. NLA, Schweiz

Schweziska Nationalliga A har tolv klubbar varav en, SC Bern, är såväl regerande mästare som Europas publikmagnet nummer ett med ett publiksnitt på 16 145 förra säsongen. Ligan har länge lockat svenskar

10. Hockeyallsvenskan

Visst, vi rankar Allsvenskan som topp 10 av världens ligor. Toppklubbarna har på senare år satsat väl så hårt som bottenlagen i SHL samtidigt som ligor som Slovak Extraliga tappat i slagkraft. Möjliga alternativ på plats 10 är snarare några starka juniorligor i Nordamerika.