Juventus Turin
180916 Fotboll, Serie A Soccer Football - Serie A - Juventus v U.S Sassuolo - Allianz Stadium, Turin, Italy - September 16, 2018 Juventus' Cristiano Ronaldo in action REUTERS/Massimo Pinca © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY

Grundad 1897

STÖRSTA MERITER Största meriter: Två vinster i Europacupen/Champions League (1985, 1996), tre vinster i Uefacupen (1973, 1990, 1993), en vinst Cupvinnarcupen (1984), 33 ligatitlar, två vinster Interkontinentalcupen (1985, 1996)

Den som under 90-talet och en bit in i 00-talet såg Juventus spela på ett ödsligt Stadio delle Alpi i Turin trodde knappast att det var sant. Men det var ett faktum att Juventus var ett av världens absolut populäraste fotbollslag, med sju miljoner uttalade fans redan i hemlandet och många miljoner i resten av världen. I dag, på jämförelsevis intima Juventus Stadium, är det lättare att läsa av klubbens popularitet. Trots att publiksiffror runt 30.000 knappast tyder på superklubb.

Bakgrunden till detta mystiska fenomen är att Juventus som få andra lag har en historia som de inflyttades eller tillbakaflyttades klubb. Staden man flyttade till var Turin, till Fiatfabrikerna där, och flyttlassen kom från södra Italien, oftast från Neapel och Palermo. Det var folk från dessa trakter som blev klubbens supportrar när den från 1920-talet började styras av Fiatkoncernen. Med tidens gång har klubben fått sin märkligt spridda supporterbas. För många har senare flyttat åter till södra Italien. Men med framgångarna har även själva staden Turin vaknat. Juventus är sedan decennier populärare i hemstaden än rivalen Torino, de senare bildades en gång som en avknoppning av just Juventus.

Klubben nådde framgångar tidigt i sin existens, så även på 1950 och 60-talen. Men det var på 1980-talet den blev en superklubb. Då blev man första klubb att ta hem alla de tre europeiska cuperna och generationen med spelare som Platini och Rossi fick åtskilliga fans även utanför Juventus supporterled. Senare har klasslirarna passerat revy.

2006 blev klubben inblandad i calciopoli-skandalen och degraderad till Serie B. I samband med detta försvann bland andra Zlatan Ibrahimovic från klubben. Den vann dock andradivisionen säsongen efter och var redan två år senare tillbaka i toppen. 2012 vann Juventus åter Serie A. De senaste åren har den tagit ytterligare kliv och är idag en av Europas starkaste, illustrerat av finalplats i Champions League våren 2017.

ARENA Allianz Stadium

KAPACITET 41.457

NOT Juventus spelar i svartvitrandigt sedan man tidigt på 1900-talet fick en uppsättning tröjor av den engelska klubben Notts County. Innan det hade Juventus spelat i rosa, men klubbens engelske tränare John Savage tyckte att dessa blivit så urtvättade att han sökte sig till hemlandet för hjälp.

NOT

Juventus var först med att placera en stjärna intill märket för att man tagit tio ligatitlar. Säsongen 2005/2006 vann man sin 30:e ”scudetto” och skulle då i teorin få ha tre stjärnor på dräkten. Men i samband med ”Serie A-skandalen” 2006 blev de fråntagna två titlar. Juventus tog då i protest bort sina stjärnor helt och ersatte dem med en slogan: ”30 sul campo”, ”30 på planen”.

NOT

Få brittiska spelare har lyckats utanför Storbritannien. John Charles (1931-2004) var ett av undantagen i Juventus från säsongen 1957/58. Under fem säsonger gjorde ”The gentle giant”, den snälle jätten, 105 mål och bidrog till att Juventus vann Serie A tre gånger och cupen två gånger.