ST PAULI
180728 Fotboll, TrŠningsmatch, St. Pauli - Stoke: Schlussjubel v.l. Cenk Sahin, Jan-Marc Schneider, Florian Carstens, Bernd Nehrig, Jeremy Dudziak (St. Pauli)Hamburg, 28.07.2018, Fussball Testspiel, FC St. Pauli - Stoke City 2:0 © BildbyrŒn - COP 39 - SWEDEN AND NORWAY ONLY

Grundad 1910

Största meriter Klubben saknar meriter

St Pauli är mer ett fenomen än en stor fotbollsklubb i klassisk bemärkelse. Klubben bildades i Hamburgs hamnkvarter redan innan det första världskriget. Men det var från 1970-talet som den blev en samlingsplats för vänsterfolk och andra som höll till i St Paulidistriket med sina barer och bordeller på gator som Reeperbahn. 1977 nådde man för första gången Bundesliga, men klubben åkte ur direkt och inledde en jojo-tillvaro som på senare år stabiliserats i 2 Bundesliga.

Men det tycks inte bekymra stammisarna på ”Millerntor” som arenan Wilhelm Koch Stadion alltid kallas. Från säsongen 1986/87 är det i princip alltid fullsatt och politiska inslag är lika vanliga som själva spelet. St Pauli är i första hand en mötesplats, fotbollen kommer lite i andra hand även om den delen blivit långt seriösare i modern tid. Efter år 2000 har St Pauli spelat i Bundesliga två gånger, men omedelbart åkt ur.

Arena Wilhelm Koch Stadion ’am Millerntor

Kapacitet 29.000

NOT

2002 valdes Cornelius Littmann till ordförande för St Pauli. Han var en läderklädd gayaktivist och Motörhead-fanatiker och kallades bara ”Corny”. Ett typiskt inslag i St Paulis historia.