Italienska ligan Napoli
180520 Fotboll, Italienska Ligan, Napoli - Crotone: Esultanza Napoli a fine partita, celebration Mario Rui Napoli Marek Hamsik Napoli Raul Albiol Napoli Piotr Zielinski Napoli Elseid Hysaj Napoli Napoli 20-05-2018 Stadio San Paolo Football Campionato Serie A 2017/2018 Napoli - CrotoneFoto Cesare Purini / Insidefoto © BildbyrŒån

HISTORIEN OM SERIE A

Alla stora ligor går genom perioder av svackor. Serie A har haft en relativt lång sådan nu. Utöver Juventus under det senaste halvdussinet åren inklusive två finaler i Champions League, och Napoli då och då, har italienska lag inte alls dominerat som under ligans storhetsperioder. En sådan är bara ett årtionde tillbaka, när både Inter och Milan fanns med i striden om Champions League. Går man tillbaka till 1980- och 90-talet var formtoppen än mer markant. Serie A hade sådan dragningskraft att till och med engelska Tv-kanaler började sända ligan.

Men trots att det inte är så i dag har Serie A en evig dragningskraft. Serie A som vi känner den startade 1929. Italien hade innan det haft regionala ligor sedan det italienska förbundet bildades 1898. På 1920-talet blev det slitningar inom den italienska ligafotbollen, men seriespelet stramades ändå åt till så småningom två ligor, en i norr och en i söder i det långsmala landet.

Första Serie A innehöll 18 klubbar och vanns av Inter, som dock vid tiden av politiska skäl hade namnet Ambrosiana. Ligan fick så småningom ett världsrykte som en av världens starkaste. I Sverige blev uppmärksamheten total när Gre-No-Li – Gunnar Gren, Nils Liedholm och Gunnar Nordahl samtidigt spelade i Milan åren 1949-53. Det blev också primärt till klubbar i Serie A som svenska spelare flyttade när proffsexporten inleddes med full kraft i skiftet mellan 1940 och 50-tal. Det blågula inslaget i Serie A kom i fotspåren på att ligan just fått sin största internationella uppmärksamhet dittills, sedan Torino postumt tilldelats titeln 1949 efter att laget raderats ut i en flygolycka.   

Traditionellt har ligan helt dominerats av klubbar från norr. Juventus(33), Inter och Milan (18 var), Genoa (9), Torino, Pro Vercelli och Bologna (7 var) har ett stort övertag på sydliga klubbar som Roma, Napoli och Cagliari. Totalt har klubbar från norr vunnit 99 av 113 ”Scudetton”, den symbol för ligaseger i form av en liten vapensköld i den italienska trikolorens färger som sedan införandet 1924 blivit ikonisk över hela världen.

Att Cagliari från söder skrällde och vann 1970, med Luigi Riva i spetsen, möts från norr av i dag okända vinnare som Spezia och Pro Vercelli från nordvästra Italien. Det är talande att huvudstadens Roma bara vunnit tre gånger och Lazio respektive storstaden Neapel med Napoli bara vunnit två gånger vardera.

Sin absoluta globala storhetstid hade Serie A alltså på 80- och 90-talen. Mellan 1983 och 2003 spelade Serie A-klubbar final i europeiska turneringar 13 gånger och vann sex av dessa.

Tyvärr har Serie A också blivit famöst för några händelser som handlat om allt annat än vacker fotboll. En serie skandaler med mutor tog sin mest dramatiska skepnad med ”Calciopoli” 2006 då ett antal storklubbar straffades hårt. Juventus fråntogs titeln och skickades ner i Serie B. Milan fick starta säsongen efter med minus 30 poäng. Lazio och Fiorentina stoppades från internationellt spel.

Hårdast straffades dock Serie A i sig. Det tog nästan tio år en italiensk klubb, ironiskt nog just Juventus, var tillbaka i Europatoppen. Som en direkt följd har Serie A rasat till plats 4 i rangordning av Europas ligor. Möjligen är Juventus nyvunna styrka ett tecken på att en klassisk liga håller på att resa sig igen.