Lars Nylin

10 ORSAKER TILL ATT VI ÄLSKAR LISTOR

Överallt listor. Listor över årets bästa låtar, årets snyggaste fotbollsmål, mest spännande resemål. Men också över världens fattigaste städer, historiens största katastrofer, över räkningar vi måste betala innan månadens slut.

Vi människor har alltid älskat listor. Från tio guds bud och historieskrivningar på runstenar till idrottstabeller och listor över mest spelat på Spotify.

Med sociala medier, i synnerhet Facebook, har det fullständigt exploderat. Vi älskar det och scrollar ständigt runt på nätet efter mer.

Här är 10 orsaker till att listor är trevligt. Att det hamnat på just 10 beror på att just tio blivit en vanesak. Men kanske är den siffran inte helt överraskande. För det var ju som sagt det där med tio guds bud. Eller varför inte faktumet att de flesta av oss har tio fingrar och tio tår. Eller att det ofta blir så att det blir tio poster på önskelistan till jul…

1. Dom är lätta att komma ihåg

2. Dom är nostalgiska

3. Dom skapar nyfikenhet

4. Dom sorterar i informationsbruset

5. Dom förklarar och förtydligar saker

6. Dom är trevliga snackisar att samlas runt

7. Dom rankar våra åsikter på ett enkelt sätt

8. Dom förtydligar åsikter

9. Dom är praktiska

10. Dom motiverar oss för nya steg i livet

”Vi älskar listor eftersom vi inte vill dö. Hur konfronterar man som människa evigheten? Hur gör man för att greppa det ogripbara? Med listor.”

Umberto Eco