Milan Baros

Mellan världskrigen spelade i Liverpool en irländare med namnet Elisha Scott. Men inte nog med det, man hade också en skotte döpt till Robert Ireland och även en irländare i Sam English. Grånade Liverpoolsupportrar var alltså rutinerade när klubben 1991 värvade en yttermitttfältare med det aningen tveksamma namnet Mark Everton Walters.
Här ger Sportnörd er elvan med 10 spelare som borde ha bytt klubb beroende på sina namn – och en som hamnade rätt.

11. Ewerthon
Everton är favoritnamnet i genren fotbollsnamn-som-inte-blev riktigt-rätt. På 1990-talet flyttade Mark Everton Walters från Glasgow Rangers till staden Liverpool, men valde FC i stället för Everton. För några år sedan fanns i allsvenskan en brasse vid namn Ewerton som säkert drömde om Premier League. Men som hamnade i BK Häcken och sedan Villa, men inte ens Aston Villa utan Villa Nova hemma i Brasilien. Inte minst finns skyttekungen Ewerthon som öste in mål i såväl spanska som tyska ligan utan att någonsin få en intresseanmälan från klubben i Liverpool och i dag finns en namne i Porto. Trista typer på Goodison Park…

10. Álvaro Santos
Är man som Àlvaro Santos född i Sao Paolo torde mytomspunna lokala klubben Santos vara en dröm. I stället blev det den kringelkrokiga vägen från Helsingborgs IF till Örgryte och diverse europeiska klubbar och till sist Helsingborg igen. Å andra sidan finns det minst ett dussin spelare i världsfotbollen som heter Santos, Kaká i Milan är en, och alla kan inte spela i just Santos.

9. Alan Brazil
Den 18 juni 1982 möttes Brasilien och Skottland i VM. På den skotska bänken satt Alan Brazil och hoppades på att få uppleva Brazil vs. Brazil. Men tji fick han och fotbollsvärlden. När managern och tråkmånsen Jock Stein gjorde ett byte i matchminut 63 skickades i stället Kenny Dalglish in. Att Alan Brazil en vecka senare fick hoppa in mot Sovjetunionen skapar inte fullt så vass namnhistoria.

8. Luton Shelton
Stackars Luton åkte år 2010 ur det engelska ligasystemet. Tipsextra-klassikern norr om London hade troligen varit hjälpta av att förre Helsingborgsspelaren Luton Shelton funnits hos dem i stället för att harva i danska Ålborg.
7. Johan Mjällby
Efter skotska Celtic rundade Johan Mjällby av karriären i spanska Levante. Tänk om han valt Listerlandet och Mjällby AIF i stället. Mjällby och Patrik ”Bagarn” Rosengren hade blivit ett klassiskt mittlås.

6. Milan Baros
Milan Kundera har skrivit en bok som heter ”Varats olidliga lätthet”. Fotbollslivet har av namnskäl troligen blivit lättare för Milan Baros när det blivit klubbar som Liverpool, Galatasaray och nu på ålderns höst Banik Ostrava. Men vi är några som gärna sett honom spela för giganterna från San Siro i Milano.

5. Martin Palermo
Den argentinske skyttekungen har ett italienskt pass. Det borde alltså varit fullt möjligt…Men icke, det närmaste som ”El Loco” någonsin kom Stadio Renzo Barbera i Palermo på Sicilien var när han under några år spelade i spanska La Liga.

4. Alan Sunderland
1984 platsade inte längre den gamle FA-cuphjälten Sunderland i sitt Arsenal. Han blev då utlånad till Ipswich. Man kan tycka att Sunderland AFC kunde ha varit lite mer alerta den gången.

3. Flavio Roma
Målvaktskarriären för trefaldige landslagsmannen Roma började i hemstaden Rom där han givetvis valde…Lazio. Han hann med sju andra italienska klubbar utan att pricka in Roma innan han senare avrundade i Monaco.

2. Antonio Valencia
Ecuadors mest lovande gick från hemlandets El Nacional och hamnade i Villarreal i trakten av…Valencia. Det är inte riktigt samma poesi i att Valencia sedan många säsonger finns i Manchester United och till och med blivit lagkapten.

1. Arturo Di Napoli
Till sist en som fick till det. I dag är han tränare men i sin långa fotbollsvandring genom stövellandet hann Milanofödde Di Napoli även med tre säsonger i SSC Napoli.