Sportnörd rankar vad vi anser vara de tio bästa klubblag som fotbolls-Europa någonsin skådat.

Manchester United 2007/08

Det hade gått 100 år sedan första ligaguldet, 50 år sedan Münchenkatastrofen och 40 år sedan första titeln i Europacupen. Det firade United med att vinna Premier League och Champions League. Cristiano Ronaldo gjorde en säsong som definitivt tillhör topparna i jämförelse med alla spelare som legat bakom klubbarna på denna lista.

Ajax 1971-73

Under ledning av Rinus Michels och senare Stefan Kovacs spelade Ajax den mest kompletta klubbfotboll världen bevittnat. Begreppet totalfotboll täcker bara delvis in vad Johan Cruyff med vänner presterade. 1972 tog Ajax hem till Amsterdam såväl ligan, cupen, Europacupen, Intercontinentalcupen som den europeiska supercupen. Bayern München gjorde parallellt något snarlikt, men utan glamouren hos Ajax.

Real Madrid 1956-60

Fem raka titlar i Champions Leagues föregångare Europacupen är givetvis en magnifik svit. Spelare som Ferenc Puskas och Alfredo di Stefano tillhör de största. Men det var trots allt en annan tid. Att numera bortglömda franska Stade de Reims var Reals största utmanare om titlarna säger en del om att konkurrensen var av en helt annan kaliber än i dagens klubbfotboll.

Ajax 1994/95

En sista ljuv årgång av holländsk totalfotboll samlat i en och samma klubb precis innan Bosman-domen stoppade möjligheten för så pass små klubbar att dominera. Spelare som Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Edwin van der Sar och bröderna de Boer tog Ajax till seger i Champions League och spelade en uppvisningsfotboll som det tagit till dagens Barcelona för någon att upprepa.

Barcelona 1991-93

Johan Cruyff hade några skapliga år som manager på Camp Nou i början av 1990-talet. Elva titlar på tre år toppat av en inteckning i Europacupen 1992. Men geniet från Amsterdam hade även hyfsade spelare att laborera med: Romario, Hristo Stoichkov, Michael Laudrup, Gheorge Hagi och dagens Barca-coach Pep Guardiola var bara några som tog Cruyffs komplexa regi.

Manchester United 1998/99

Trippeln 1998/99 var mäktig och höjde markant showfaktorn i europeisk fotboll. Men längre än till en mittplacering räcker inte bedrifterna av Beckhams gäng. Därtill var Bayern München alltför länge alltför dominerande i den viktigaste matchen av dem alla, finalen av Champions League.

Real Madrid 2001-03

Det finns teorier om att superförvärven i ”Galacticos” till sist blev en dyrköpt flopp för Real Madrid. Tittar man på meriterna 2001-2003 tycks dessa teser ganska svaga. Zidane, Raul, Ronaldo, David Beckham, Figo och det övriga Euro-stinna tog gänget hem såväl Champions League (2002) som spanska dubbeln två gånger (2001, 2003) och spelade en fotboll som ofta var…utomjordisk.

Liverpool 1977-84

Bob Paisley stod bakom den mäktigaste sviten i europeisk klubbfotboll. Med sex ligatitlar, tre vinster i Europacupen och en i Uefacupen visade de rödklädda under Paisley en minst lika imponerande stabilitet som Real Madrid 20 år tidigare.

Milan 1989-91

Milan med holländarna Marco van Basten, Ruud Gullit och Frank Rijkaard vann Champions League två gånger. De var lysande framåt och rent sanslöst säkra bakåt. När den holländska trions totalfotboll någon gång kärvade fanns Franco Baresi och andra klippor längst bak. En av dem var Paolo Maldini, som fascinerande nog fanns med redan då.

Barcelona 2008/09

Som Barcelona spelade i La Liga säsongen 2008/2009 går det inte att förbise faktum. Europeisk fotboll har aldrig varit så nära de sköna konsterna. Med lirare som Messi, Iniesta, Xavi, Eto’o och Henry i truppen plockade man för första gången hem den klassiska trippel som innebär seger i La Liga, Copa del Rey och Champions League.