Gunnar Nordahl fotbollsspelare

För 70 år sedan blev han det första svenska proffset

Gunnar Nordahl

Land: Sverige

Född: 19 oktober 1921

Död: 15 september 1995

Största meriter: OS-guld (1948), fem gånger vinnare skytteligan Serie A. 

Han kallades ”Il cannoniere” och han var sannerligen en kanonskytt. Tung, effektiv, snabb när han fått upp farten, alltid välplacerad. Gunnar Nordahl saknar konkurrens som svensk skyttekung och än i dag nämns han med respekt i Italien, så spektakulärt blev hans målfacit i Milan och Roma på 1950-talet. 

Innan Zlatan Ibrahimovic var Gunnar Nordahl den ende svenske anfallaren som nämnts bland de stora målskyttarna i internationell fotboll. Nordahl föddes i den Västerbottniska bruksorten Hörnefors söder om Umeå. Han hade precis börjat arbeta som utkörare för ett bryggeri då slumpen slog till. Den lovande sjuttonårige centertanken Nordahl upptäcktes av allsvenska Degerfors när de mötte Västerbottens länslag. Gunnar Nordahl blev 1939 en av de första norrländska fotbollsexporterna söderut – exakt hur lång hans fotbollsresa skulle bli anade nog inte ens Nordahl själv. 

Efter genombrott i Degerfors, också det ett brukslag, värvades han till den dåtida storklubben Norrköping. Där var han med och tog fyra allsvenska guld och vann ständigt den allsvenska skytteligan. I en match mot Landskrona gjorde han sju mål. Efter OS-guld i London 1948 värvades Nordahl till Milan i italienska Serie A. Den rödsvarta storklubben från San Siro hade länge haft guldtorka. Med Gunnar Nordahl i laget blev det ändring. Centertanken själv vann skytteligan fem gånger – totalt stod han för sensationella 210 mål på 257 matcher – och Milan vann två gånger serien. De fyra säsongerna som del av svensktrion Gre-No-Li (Gren/Nordahl/Liedholm) blev extra mytomspunna och har skildrats starkt i Eva af Geijerstams bok ”Grenoli- ett fotbollsäventyr”. 

Gunnar Nordahl avslutade det aktiva spelet i Karlstad BK i den andra divisionen, där han först agerade spelande tränare och sedan blev renodlad tränare. Tanken var att sedan bli tränare i Italien, men där hade införts importstopp för såväl spelare som tränare och Nordahl blev kvar i Sverige. En av klubbarna han tränade var IFK Norrköping, han blev också den staden trogen. Nordahl avled däremot i sitt andra hemland, i Alghero på Sardinien hösten 1995. I dag står han staty såväl i Norrköping, utanför Idrottsparken, som i Hörnefors. I födelseorten finns det numera även ett museum över kanoniären från Västerbotten. Sonen Thomas blev även han proffs och var senare under många år en av de ledande expertkommentatorerna av europeisk fotboll i TV.