880101 Ishockey, NHL: Wayne Gretzky, Los Angeles. © Bildbyrån - 13507

Allt är inte bara statistik och hårdfakta. Sportnörd kan också handla om magiska ögonblick. Som dessa i NHL:s historia.

Första TV-matchen

Den första TV-matchen överhuvudtaget lär ha skett i England 1938. Men den första i NHL sändes lokalt New York av försökssändande W2XBS, Channel 1. Datumet var 25/2 1940 och New York Rangers vann mot Montreal Canadians med 6-2 bland annat via en enda kamera i Madison Square Garden.

Klassisk finalvändning

Just som Boston Bruins höll på att vända 2013 års finalserie slog Chicago Black Hawks till. Med 76 sekunder kvar ledde Bruins med 2-1, Blackhawks gjorde då två mål på 17 sekunder och säkrade det årets Stanley Cup.

Svensk knockout

Svenskar har haft huvudroller I manga finalserier. Men sällan så in på målsnöret som när Patric Hörnqvist och Carl Hagelin 2017 gjorde matchens enda två mål och säkrade Pittsburgh Penguins fianlserieseger med 4-2 mot Nashville Predators.

Svensk NHL-magi

”BJ”, Börje Salming, mannen som öppnade dörrarna för européer i NHL, han bara måste vara med i en lista som denna. Redan i debuten mot Buffalo hösten 1973 valdes Salming till matchens lirare. Mest magiska ögonblick med Salming i huvudrollen kom som bekant i Toronto, när han 1976 på hemmaplan, spelade Canada Cup med Tre Kronor. Salming möttes den gången av en stående ovation som tycktes evig.

Karman slår till

I en match I februari 2001 hånades Steve Sullivan I Chicago Black Hawks av en Colarado Avalanche-supporter när Sullivan tvingades lämna isen p.g.a näsblod efter en hög klubba. Sullivan återsände sedan till isen och gjorde inte bara två mål – båda i numerärt underläge – utan fick också njuta av, för det gjorde han, samma supporter fick en förlupen puck i pannan och själv började blöda.

Gretzkys avsked

18 april 1999 avslutades en hockeysaga. Mycket riktigt stavades det sista kapitlet i historien om poängmaskinen Gretzky med bokstäverna m-a-g-i. Försångaren Bryan Adams fick in Gretzkys namn i såväl ”Oh, Canada” som i ”The Star Spangled Banner”. Gretzky tog självklart ännu en poäng och kom i karriären upp i sanslösa 2 857 poäng.

Heritage Classic, 2003

De bästa idéerna känns i efterhand ofta som självklara. 2003 skulle Edmonton Oilers fira 25 år och gjorde det med en nostalgidrypande utomhusmatch i november – inför 57 000 personer i 20 graders kyla. NHL-ledningen insåg det geniala i konceptet och sjösatte 2008 ”Winter Classic”, det bästa PR-tricket någonsin från de ofta ifrågasatta NHL-påvarna.

Detroit vinner efter 42 år, 1997

Ingen storstad i USA är så hockeytokig som Detroit. 1997 vann klubben sin första Stanley Cup på 42 år och inte bara ”Motor City” jublade. Det mest magiska ögonblicket i en komfortabelt vunnen finalserie mot Philadelphia var Darren McCartys trixiga soloraid fram till 2–0 i match nummer fyra, den match som alltså blev den sista.

Svensk kamp

I slutspelet 2008 möttes Detroit Red Wings och Pittsburgh Penguins i en smått episk matchserie. Nyckelmatchen blev match nummer fyra. Detroit hade vunnit sina två första hemmamatcher klart, men tappat match tre. Man hade alltså nu chansen att gå fram till en 3-1-ledning i matcher.

En bit in i tredje perioden leder Detroit med 2-1 men får då två spelare utvisade. Med motståndare som Malkin och Ovetjkin ska Red Wings spela 1 minut och 27 sekunder med två man mindre. Detroit satte i det läget in svensktrion Nicklas Lidström, Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg. Svenskarna står emot och i synnerhet ”Zäta” gör ett klassiskt byte. Han blev mycket riktigt också utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare.

Magiskt mål a la Alexander Ovetjkin

Upp-och-nervänd och med ryggen mot mål efter en kollision med en monståndarback lyckades Washington Capitals powerryss Ovetjkin 2006 ändå snirkla in ett sagomål mot Phoenix Coyotes.

Bobby Orr flyger

Den mest magiska play off-bilden visar Bobby Orr exakt när han 10 maj 1970 avgör det årets finalserie. I skottögonblicket blev Boston Bruins backgigant upphakad och flyger genom luften mot St Louis Blues målvakt. Snart 50 år senare är fotografiet fortfarande ett av de mest sålda av sitt slag.

Magiskt mål a la Mario Lemieux

I match två av finalserien Pittsburgh Penguins–Minnesota North Stars 1991 gjorde Mario Lemieux ett av ishockeysportens mest spektakulära solomål, inklusive en avslutande tunnel på en Minnesotaback.

Bob Nyström avgör

När New York Islanders 1980 på stopptid vann den sjunde och avgörande finalmatchen mot Philadelphia inleddes en fyra år lång titelsvit för klubben från Long Island. Magistämpeln på matchen blir inte svagare av att det var en Stockholmsfödd spelare, Bob Nyström, som stod för målet 7.11 in på övertid.

New York Rangers vinner efter 54 år

New York Rangers är klubben som alla i NHL älskar, hatar, eller älskar att hata. 1994 förde Mark Messier Rangers till klubbens första triumf i Stanley Cup på 54 år. Skalvet som utgick från Madison Square Garden på Manhattan i New York kunde mätas på Richterskalan långt ut i Nordamerikas hockeytrakter.

Ray Bourque vinner Stanley Cup

Veteranen Bourque gick inför sin sista säsong 2000/2001 till Colorado Avalanche för att till sist få lyfta Stanley Cup-bucklan. Efter en vinst i den sjunde och avgörande matchen blev det som Bourque drömt. Scenen när Avalanche lagkapten Joe Sakic snabbt skickar vidare pokalen till en strålande Bourque är Sportnörds favorit som NHL:s mest magiska ögonblick.