Premier League, Southhampton - Liverpool: Football - Southampton v Liverpool - Barclays Premier League - St Mary's Stadium - 22/2/15 Livepool's Lazar Markovic in action with Southampton's Nathaniel Clyne Action Images via Reuters / John Sibley Livepic © Bildbyrån

5/4 kl 21.00

Sportnörds tips: 1

Sportnörd jagar alltid veckans skräll. När valet blir att Liverpool förlorar borta mot Southampton är det inte till fullt så höga odds som tabellplaceringarna kan skvallra om.

Liverpool i desperat jakt på en seger som åter tar laget upp i serietoppen – rivalen Manchester City är upptagna av FA-cupen i helgen. Southampton nästan klara för nytt kontrakt, men om det behövs 40 är det en bit kvar och en skalp mot Liverpool vore en bonus av flera skäl. Sportnörd tror att det gömmer sig en skrällchans här på fredagskvällen.

Redan den lilla rivaliteten mellan Southhampton och Liverpool gör matchen attraktiv att välja. Historiskt finns det inget speciellt agg mellan klubbarna men under några år i modern tid tycktes det som att Liverpool satt i system att hitta talang i klubben från sydkusten, och vissa fans på St. Marys har inte glömt.

Men det är inte detta som leder till Sportnörds val. Inte heller Liverpools form, den känns åter stabil trots att 2-1 senast mot Tottenham var med ett nödrop.

Nej, det som pekar oss mot att Southampton vinner – i så fall för första gången på sex matcher mot Liverpool (tre förluster, två kryss) – är helt enkelt hemmalagets goda form. Klubben är alldeles för bra för att vara ens nära att bli indragna i bottenstriden. Southampton är just nu åtta i Premier Leagues formtabell. Man har vunnit tre av de fyra senaste matcherna och på det sättet drygat ut avståndet till nedflyttningsstrecket till fem poäng.

Men manager Ralph Hasenhuttl vet att det behövs några poäng till och att hans unga lag – klubben har tagit upp flera spelare från den skickliga akademin – åter kan börja svikta. Att ta en trepoängare mot ett stressat Liverpool är inte fel i det läget.

Lagen är hyfsat ordinarie. Virgil Van Dijk, en av dom som Liverpool tagit från Southampton, är åter skadefri. Shane Long och Jannik Vestergaard kan vara tillbaka i hemmalaget.

Slutanalys: Southampton har vunnit fem av de senaste tio hemmamatcherna mot Liverpool. Vi tror på en sjätte här.