181208 Fotboll, La Liga Soccer Football - La Liga Santander - Espanyol-Barcelonacelona's Arturo Vidal heads at goal REUTERS/Albert Gea © BildbyrŒån

Espanyol-Barcelona

Sportnörds tips; hemmaseger, 1.

Espanyol har förlorat sina tre senaste matcher i La Liga. Senast en riktig kalldusch med 3-0 borta mot Getafe. Sedan Barcelona överraskande förlorade hemma mot Betis med 3-4 den 11 november är man obesegrade, inklusive vinster mot PSV i Champions League och 2-0 senast mot Villarreal.

Ändå chansar vi på hemmaseger i ”Derbi Barceloni” så här 89 år efter det första derbyt i den katalanska huvudstaden.

Tipset är ska erkännas löst grundat. Det kommer dels i en känsla att Espanyol egentligen är starkare än man visat upp på sistone. Utöver Getafe har man förlorat hemma mot grannen Girona med 3-1 och dessutom mot Sevilla med 2-1. Detta är överraskande för en klubb som ändå hämtat hem 21 poäng och bara ligger sju poäng efter ledande Barcelona.

Men det viktigaste skälet är att det trots allt är Espanyol som spelar hemma och att nya tränaren Rubi tycks ha lyft laget en nivå.

Förra året blev det 1-1 i motsvarande match. Den gången öppnade sig himlen över Estadi Cornellà-El Prat och omöjliggjorde skönspel av bortalaget. Det såg länge ut som om Morenos mål i matchminut 66 skulle bil det enda. Men i slutet kvitterade Piquet. Efter matchen slängde samme spelare eld på den vanligen ganska milda derbybrasan i Barcelona genom att göra pro-katalanska gester.

Mycket talar för att detta blir matchen när Messi visar att han borde ha kommit betydligt högre än plats 5 vid Ballon d’Or i veckan. Men vi satsar på att han inte får utdelning och att Espanyol vinner för första gången sedan 2009.

Lägg ditt spel här!